Незабаром українські волонтери зіштовхнуться зі змінами у правилах завезення гуманітарної допомоги. RegioNews провів розслідування і з'ясував, що чекає на них у нових умовах.

Наразі організації, які планують завозити гуманітарний вантаж, мають зареєструватися на веб-платформі "Автоматизована система реєстрації гуманітарної допомоги".

Гуманітарна допомога / фото: відкриті джерела

Тут їм належить сформувати та подати електронну декларацію, яка докладно описує склад поставки.

До квітня волонтери мають змогу подавати паперові декларації, але з 1 квітня доступна лише електронна версія. Є навіть спеціальна інструкція щодо використання цієї системи.

Популярні новини зараз

Оновлення даних через додаток "Резерв+": повна інструкція

В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам

Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

Показати ще

Після реєстрації декларації в системі вона надходить на митницю. Автоматизована система видає документу унікальний цифровий код, який сканують митники, пропускаючи вантаж в Україну.

Гуманітарна допомога. Фото: скрін youtube

Однак тепер потрібна чітка відповідність кількості товарів тим, що зазначено у декларації. Інакше "гуманітарку" не допустять до країни.

Імпорт ліків як гуманітарної допомоги тепер також зазнає змін. Ліки повинні транспортуватися з урахуванням особливостей їх зберігання, наприклад, з використанням холодильних намистів для привезення за певної температури.

гуманітарні вантажі до Чернігова, Сум, Тростянця, Бучі

Гуманітарку дозволено ввозити через митницю протягом 30 днів з моменту створення електронної декларації. Якщо товари не надійшли до України протягом 90 днів, вони автоматично втрачають статус гуманітарної допомоги.

Усі одержувачі гуманітарної допомоги зобов'язані надати звіт про отримання протягом певного терміну, інакше допомога може втратити свій статус. Порушники будуть заблоковані у спеціальній системі, а створення нового облікового запису стане доступним лише через півроку.

Нагадаємо, і змінюється список доступних пільг: українці отримають більше можливостей

Раніше ми писали про те, що дають безкоштовно ліки, підгузки і навіть одяг: українцям допомагають зустріти весну