З настанням весни люди починають запитувати: "Чому ж ТЕЦ не припиняє опалення, коли вже на вулиці +15°C?" Хотілося б вимкнути батареї та відволіктися від платіжок за тепло, але чомусь цього не відбувається. Спробуймо розібратися, чому так.

Основний фактор, який утримує ТЕЦ від вимкнення опалення – температурний графік. Про це розповідає "Нафтогаз Тепло".

Опалення. Фото: liga.net.
Опалення. Фото: liga.net.

Кожна компанія з теплопостачання дотримується цих норм і правил, що встановлюють режим залежно від зовнішньої температури.

Цей графік створюється перед кожним опалювальним сезоном та підтверджується місцевою владою. Він визначає, яка температура теплоносія (води) має підтримуватись залежно від погоди.

Популярні новини зараз

Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення

Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися

Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Показати ще

Опалення - фото KYIVTERM

Таким чином, мінімальна температура теплоносія на виході з ТЕЦ становить 70°C, і її не можна знижувати нижче за цей рівень.

Важливо сказати, що ТЕЦ забезпечує однакову температуру теплоносія для всіх будинків, але всередині кожної будівлі можуть бути свої особливості.

Стан опалювальних мереж, елеваторних вузлів, наявність квартир з індивідуальним опаленням – це може впливати на витрату тепла.

Опалення, фото Мінфін

Незабезпечена система опалення в будинку може призвести до того, що в одних квартирах буде спекотно, а в інших – холодно.

ТЕЦ не може регулювати тепло для кожного будинку, але мешканці можуть впливати на своє споживання, встановлюючи індивідуальні теплові пункти (ІТР) з можливістю регулювання температури залежно від погоди.

Це не тільки дозволяє підтримувати комфортний рівень тепла, а й економити на опаленні.