Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат, є дуже важлива інформація. Справа в тому, що в Україні мають у найближчому майбутньому провести пенсійну реформу. Одна з головних змін – запровадження двох складових частин майбутньої виплати.

За словами експертів, такі зміни мають дозволити компенсувати девальвацію розрахункової пенсії через старіння зарплатної бази.

Заступниця міністра соцполітики України Дар'я Марчак в одному з нещодавніх інтерв'ю заявила, що розробці нововведень вивчали досвід європейських країн, зокрема Литви.

Дарина Марчак. Фото: скриншот Facebook

Співрозмовники в уряді анонімно розкрили кілька деталей щодо того, якою буде модель майбутньої пенсійної системи в Україні. У Мінсоці поки від коментарів утрималися.

Популярні новини зараз

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Показати ще

Отже, пенсії українців після розрахунку за новою моделлю складатимуться з двох частин:

Перша частина для всіх буде однаковою, друга залежатиме від стажу та зарплати. Бал може зменшуватися, якщо розмір заробітної плати менший за середню. Діюча пенсія має схожий показник – коефіцієнт оцінки заробітку.

Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube

Проте в моделі бал використовують не просто для того, щоб в залежності від його розміру зменшити або збільшити середню за три роки зарплату. Кожному балу хочуть дати грошову оцінку.

Наприклад, у Литві, досвід якої вивчають в українському уряді, торік кожен пенсійний бал коштував 5,7 євро. Тобто за 35 років стажу із середньою зарплатою розмір "індивідуальної" пенсії становив 199,5 євро.

Пенсійний фонд, скріншот: YouTube

Водночас базовий розмір пенсії становив 246,21 євро. Тобто минулого року громадянин Литви, який вийшов на пенсію із середньою зарплатою та 35 роками стажу, заробив на пенсію у розмірі 445,7 євро (18 536 грн).

Середня ж пенсія у цій країні становить 575 євро. Тут зазначимо, що йдеться лише про пенсію за формулою, як і в Україні, у Литві також є можливість отримати додаткові надбавки для різних категорій.

Нагадаємо, де українські пенсіонери одержують майже 200 тисяч гривень щомісяця: щастить, але не всім.

Раніше повідомлялося, одним підвищать, а іншим – жодної копійки: хто з пенсіонерів ризикує залишитися без виплат у квітні.

Також, виплати перерахують уже у березні: додадуть від 100 до 1500 гривень.