У свіжому звіті аналітичного центру Інфагро експерти поділилися своїми спостереженнями щодо поточного стану ринку сиру в Україні та перспектив його імпорту з Польщі.

Незважаючи на низку труднощів на польсько-українському кордоні, що наразі стримують збільшення імпорту, аналітики вбачають позитивні зміни в майбутньому, пише Дєло.

"Наразі імпорт сиру не зростає через проблеми на польсько-українському кордоні, однак як тільки вони будуть вирішені, збільшення поставок сиру в Україну відбудеться обов’язково," - наголосили у звіті.

Сир / фото: відкриті джерела

Водночас, цікаво, що динаміка цін на вітчизняний сир не призвела до значного зростання імпорту, як це могло бути очікувано. Маркетингові зусилля та сезонні акції допомагають лише частині виробників зберегти продажі на задовільному рівні.

Популярні новини зараз

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Показати ще

"Зростання цін на сири українського виробництва поки що не призвело до критичного збільшення імпорту, але продажі виявилися меншими за очікувані. Навіть сезонність та підвищена акційна активність виручає не всіх виробників," - коментують аналітики.

Одним з факторів, що впливає на імпорт, є також ослаблення курсу гривні, що робить закупівлю закордонного сиру менш привабливою для українських мереж. Існуючі чутки про можливі обмеження на імпорт додатково стримують від контрактації.

сир

Однак, як тільки будуть подолані нинішні перепони, очікується збільшення привезеного сиру, особливо з огляду на його привабливість на європейському ринку. Попри це, не варто очікувати різкого зростання виробництва вітчизняного сиру навіть за умови здешевлення сировини цієї весни.

Цікавий факт, що навіть з урахуванням всіх витрат, ціна на імпортний сир залишається конкурентоспроможною порівняно з вітчизняними пропозиціями, що й пояснює суттєве збільшення імпорту на 42% у січні 2024 року порівняно з минулим роком.

Раніше Знай.ua вже писав, що починається сезон вітамінів: моркву, печериці та болгарський перець можна купити дешевше. Весна тільки-но почалася, а ціни на овочі вже почали танути. Наприклад, вартість моркви вже досягла якщо не мінімальної, то дуже низької позначки. Також радують цінники на болгарський перець та печериці.