В Україні дуже скоро завершується опалювальний сезон, після якого багато експертів прогнозують нові тарифи на комунальні послуги. До чого готуватись українцям, йдеться у матеріалі видання "Фокус".

В уряді неодноразово заявляли, що тарифи на комунальні послуги точно не змінюватимуться до завершення опалювального сезону. Водночас і про підвищення ніхто офіційно поки що не заявляв. Проте експерти вважають, що тарифні "сюрпризи" виключати не можна.

Платіжки за комуналку Фото: скрін youtube

Як можуть змінитись тарифи на комуналку

Електроенергія

Експерти вважають, що у 2024 році підвищення тарифу до 6 гривень за кіловат не буде, адже це стало б черговим шоком для споживачів та призвело б до подальшого зростання заборгованості. Голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко припускає, що ціни на електроенергію можуть підняти приблизно до 3,5-4 гривень за кіловат. Статися це може вже у травні чи червні.

Електролічильник. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз

За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям

Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину

Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися

Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути

Показати ще

Газ

Мешканцям багатоквартирних будинків слід очікувати так звану "третю" платіжку за газ. Платити доведеться за технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання. Розцінки будуть індивідуальними для кожного будинку та регіону, але в середньому з однієї квартири можуть брати приблизно 300 гривень за три роки.

Водночас експерти не відкидають перерахунку тарифів на газ. На їхню думку, один кубометр для населення може подорожчати до 10-11 гривень.

Газова плита. Фото: скрін youtube

Вода

Вже з 1 квітня може відбутися перший етап підвищення тарифів на воду та каналізацію. Нові розцінки хочуть запровадити в багатьох великих містах, а відповідна ухвала вже опублікована на сайті регулятора.

Олег Попенко зазначає, що зростання тарифів на послуги водоканалів буде відчутним. Для деяких споживачів це +20-30%, а для інших подорожчання становитиме понад 60%.

Раніше портал Знай повідомляв, експерт розсекретив нові тарифи на газ в Україні: на скільки "поважчають" платіжки.

Також наш портал інформував, людям підвищення тарифів, олігархам та монополістам – радість: експерт пояснив, кому вигідно піднімати ціни.

Крім того, ми писали, без субсидії вам не вижити: масштабне підвищення тарифів може відбутися вже у квітні.