Для всіх наших шановних читачів, які мають право перетинати державний кордон за умов воєнного стану, є дуже важлива інформація. Багато українців хочуть знати, що з особистих речей можна вивозити на територію Польщі та країн Євросоюзу.

За готівку вже відомо, що існує ліміт у 10 тисяч доларів, проте мало хто знає, які речі можна брати із собою у поїздку. Йдеться про предмети побутового користування, і навіть гаджети.

Про це стало відомо завдяки відповіді одного з українських юристів на запитання громадянки на порталі b2bconsult.ua.

Перетин кордону. Фото: скриншот YouTube

Українка звернулася з питанням такого плану: "Я і свекруха їдемо до Польщі через війну, там у нас орендована квартира. Везем із собою 2 валізи персональних речей (одяг, косметика тощо) та 2 комп'ютери та периферію до них, 1 монітор, 1 ноутбук, планшет, ігрову приставку хЬох, окуляри віртуальної реальності oculus rift, робота пилососа та блендер. .

Популярні новини зараз

Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками

Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма

Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

Показати ще

Юрист надав відповідь: "Згідно з частиною першою статті 369 Митного кодексу України особисті речі, які переміщуються (пересилаються) громадянами через митний кордон України в ручній поклажі, що супроводжується та не супроводжується багажом, підлягають декларуванню шляхом вчинення дій, усно або, за бажанням власника митного органу, письмово, не оподатковуються митними платежами та звільняються від проведення заходів офіційного контролю, а також від подання документів та/або відомостей, що підтверджують дотримання встановлених заборон та/або обмежень щодо пересилання.

Перетин кордону. Фото: скрін youtube

Отже, особисті речі не декларуються письмово та не оподатковуються. Проте, за бажанням громадянин може задекларувати свої особисті речі письмово. Крім того, письмову декларацію необхідно обов'язково подати, якщо цього вимагає посадова особа митниці. Перелік товарів, які можуть бути віднесені до особистих речей громадян, наведено у статті 370 Митного кодексу України.

Також можна ознайомитися з повною відповіддю юриста Галини Токмач:

Відповідь юриста, скріншот: b2bconsult.ua

Відповідь юриста, скріншот: b2bconsult.ua

Відповідь юриста, скріншот: b2bconsult.ua

Відповідь юриста, скріншот: b2bconsult.ua

Відповідь юриста, скріншот: b2bconsult.ua

Нагадаємо, сотні вантажівок транзитом через Білорусь: як Польща нарощує торгівлю з Росією.

Раніше повідомлялося, що польські прикордонники затримали журналіста Михайла Ткача: знімав сюжет про торгівлю з росією.

Також, програміст раптово став машиністом "Укрзалізниці", але за кордон його не випустили: від в'язниці його врятувало лише "одне".