Кабмін уже кілька разів попереджав побутових споживачів ЖКП, що тарифи на комуналку такі як опалення, електроенергія та газ для населення залишатимуться незмінними до кінця опалювального періоду.

Зазвичай цей період закінчується у квітні, тому незабаром на українських споживачів чекають тарифні "сюрпризи". Проте є побоювання, що тарифи після опалювального сезону різко подорожчають.

Цього разу наші читачі дізнаються, як найближчими місяцями можуть змінитися ціни на комуналку.

Багатоквартирний будинок, скріншот: YouTube

Вже з 1 квітня в Україні буде змінено тарифи на воду та водовідведення. Загалом, за офіційною статистикою, за останній рік комуналка подорожчала майже на 13%. Які послуги подорожчали найбільше за минулий рік і на що українцям слід чекати найближчим часом?

Популярні новини зараз

Для ФОП вступили у дію нові правила

Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками

Показати ще

Що подорожчало за рік

Найбільше очікувано подорожчала електроенергія: відразу на 69,7%. Причиною такого зростання вартості електрики стало підвищення тарифу у червні 2023 року. Якщо раніше у разі споживання до 150 кВт-год на місяць тариф становив 1,44 грн, а за більшого використання — 1,68 грн, то з 1 червня 2023 року він зріс до 2,64 грн за 1 кВт-год, причому незалежно від обсягу споживання.

Готуємось до підвищення

Як зазначив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль наприкінці січня, держава продовжує підтримувати українські сім'ї та зберігає "пільговий тариф" на електроенергію для населення. За його словами, взимку уряд жодних змін тарифів не планував. Але зима вже закінчилася, тож населенню варто приготуватися, і не лише морально.

Відповідаючи на запитання, чи слід очікувати чергового підвищення тарифу до "економічно обґрунтованого рівня", директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко зазначив, що рішення про підвищення прийматимуть, враховуючи стан економіки та кон'юнктуру ринку, а обґрунтованих тарифів взагалі не буває. За його словами, тариф має бути таким, щоб покривати всі витрати та створювати прибуток, що стимулює працювати у цьому секторі економіки.

ОСББ в Черкасах, скріншот: Instagram

"Головне - зрозуміти принцип: для всіх категорій споживачів мають бути ринкові тарифи, які покривають усі витрати. А для малозабезпечених людей частина їхніх платежів має покриватися з державного бюджету у вигляді субсидії", - пояснив Омельченко.

Споживання газу. Фото: скрін youtube

Загалом експерти вважають, що підвищення тарифу до позначки 6 грн за кВт-год, яка постійно обговорюється, цього року не буде. Це стало б черговим шоком для споживачів і спричинило б подальше зростання боргів, які й так уже захмарні. На думку голови Спілки споживачів комунальних послуг Олега Попенка, ймовірно, підвищення тарифу відбудеться у травні-червні та до рівня близько 3,5-4 грн за кВт-год. Енергетичний експерт Юрій Корольчук прогнозує, що тариф на електрику зросте приблизно до 3,5 грн. за кВт-год.

Газ: третя платіжка та можлива зміна тарифу для населення
До оприлюдненої Держстатом статистики не увійшло збільшення плати за газ. Формально газ не дорожчав: 98% українських побутових споживачів газу, які є клієнтами компанії "Нафтогаз України", продовжують купувати паливо за гарантованою ціною 7,96 грн за кубометр. Проте з лютого деякі споживачі все ж таки платять більше внаслідок того, що з'явилася так звана "третя платіжка за газ".

Експерти не відкидають, що після закінчення опалювального сезону ціна на газ цілком може зрости до 10-11 грн за кубометр. Переглядати тарифи для населення можуть розпочати вже у квітні, а затвердити нові – у травні 2024 року.

Тарифи на воду / фото: Freepik

Водопостачання: настав час піднімати ціни

Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ), оголосила про планове оновлення тарифів на водопостачання та водовідведення. Підвищення тарифів пояснюється довготривалим недофінансуванням водоканалів, яке також поглибилося внаслідок повномасштабної війни в Україні.

"На сьогодні борги споживачів за послуги у сфері водопостачання та водовідведення перевищують 8,5 мільярдів, борги підприємств за електричну енергію також вже сягають майже 8 мільярдів гривень. Загалом збитки від війни у ​​секторі водопостачання та водовідведення на сьогодні попередньо розраховані у розмірі понад 7 мільярдів доларів", - повідомила нещодавно директор Департаменту комунальних послуг Мінінфраструктури Наталія Хоцяновська.


Тарифи на воду. Фото: скрін youtube

Переглянути вартість водовідведення та водопостачання планували ще торік, однак у результаті гучного резонансу відклали справу "на потім". Але 2024-го проблеми водоканалів нікуди не зникли: зростання тарифів на електроенергію, заборгованість споживачів, підвищення мінімалки. Тому місцеві водоканали планують провести двоетапне підвищення цін на воду.

Перше зростання тарифів на водопостачання та водовідведення відбудеться вже з 1 квітня 2024 року. Через те, що кожен водоканал самостійно вирішує питання зміни тарифів, розмір підвищення вартості послуг може відрізнятись у різних містах.

"Прийнятих тарифів ще немає, але загалом зростання буде серйозним, - каже Олег Попенко, - Це буде 20-30%, а в деяких містах споживачі отримають у тарифі навіть +60%. При цьому за рахунок споживачів вирішуватимуть питання боргів водоканалів за електроенергію, де загальні борги становлять понад 3 млрд. грн.

Нагадаємо, ціни на гарячу ванну зростають по всій країні: скільки коштує в кожному регіоні.

Раніше повідомлялося, що заплатити доведеться більше, ніж заборгували: комунальники "порадували" неплатників.

Також, українцям знову загрожує гріти воду в каструльці: з 1 квітня діятимуть нові тарифи.