Українці стикаються з важкими перспективами у галузі пенсійного забезпечення, згідно з прогнозами експертів. За їхніми словами, до 2050 року пенсії українців можуть становити не більше ніж 20% від середньої заробітної плати.

Експерти кажуть, що зараз солідарна пенсійна система України здатна забезпечити пенсії лише на рівні 18% від заробітної плати до 2050 року. Про це розповіло джерело.

Пенсіонерка, фото з вільних джерел

Це означає, що середня пенсія може становити лише близько 3 600 гривень, якщо середня заробітна плата дорівнюватиме 20 000 гривень.

Проте, навіть ці прогнози здаються оптимістичними з урахуванням демографічної ситуації та поточного стану економіки. За даними ООН, до 2050 року населення України зменшиться на 28%, а частка осіб віком від 60 років зросте до 32%.

Популярні новини зараз

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах

Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Показати ще

Пенсіонерка, фото: Pixabay

Це призведе до зростання співвідношення пенсіонерів до працюючого населення та, як наслідок, зниження рівня пенсій.

Експерти також зазначають, що навіть поточні прогнози оптимістичніші, ніж реальні можливості солідарної пенсійної системи.

"За нашими довоєнними розрахунками, до 2050-го року солідарна пенсія, яку зможе забезпечити держава, становила б десь 1300-1600 грн (у цінах 2021-го року), тобто навіть менше, ніж рівень пенсій, який був у довоєнному 2021 році", – заявив виконавчий директор центру "CASE Україна" Дмитро Боярчук.

гроші

Ця тенденція не нова. Вже кілька років уряд вказує на невтішні перспективи пенсійного забезпечення.

Навіть у 2020 році прем'єр-міністр Денис Шмигаль попереджав про зниження рівня пенсій до 20% від заробітної плати у перспективі.

У таких умовах експерти радять шукати альтернативні методи пенсійного забезпечення, такі як індивідуальні накопичення, щоб забезпечити фінансову безпеку на пенсії.

Раніше ми писали про те, що до амунальники відрізали світло майже 100-річній пенсіонерці: боргів немає, тільки сльози та морок.

Крім того, Знай.ua повідомляв, пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем