Українських пенсіонерів, які проживають на окупованих територіях, чекає непередбачений поворот подій: "Ощадбанк", без попередження та в односторонньому порядку, почав блокувати їхні банківські картки.

Для багатьох це стало реальним випробуванням, оскільки ліміти на зняття коштів є вкрай низькими – всього 1000 гривень на день. Це фактично позбавляє їх можливості вільно розпоряджатися своїми коштами.

Ощадбанк, скріншот: YouTube

Повідомлення про це шокувало громадськість та викликало стурбованість у громадській організації "Донбас SOS".

Правозахисники отримали скарги від людей, які перебувають на окупованих територіях, які отримують свої пенсії на карти Ощадбанку. У цих скаргах відображалися історії безнадійності та безсилля.

Популярні новини зараз

Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах

Якщо дорожите субсидією – не ігноруйте: що треба робити, щоб залишитися з допомогою

Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Показати ще

"Ощадбанк" відповів, що встановлення лімітів ґрунтується на чинному листі Нацбанку.

Однак на практиці ці обмеження застосовуються до більш широкої групи людей, включаючи тих, хто має два і більше рахунки, навіть якщо по одному з них проводяться видаткові операції.

Мешканка деокупованого селища. Фото: скриншот Telegram

І що серйозніше, для тих, хто знаходиться на окупованих територіях, зняти ліміт можна лише особисто у банку. Це створює невиправдані труднощі людям, позбавлених можливості відвідування банківського відділення.

Таким чином, багато людей похилого віку залишаються в положенні, коли їх кошти фактично недоступні через ці обмеження. У той же час, "Ощадбанк" не має механізмів для віддаленого зняття цих обмежень.

Як за підсумками можна розблокувати власний рахунок?

Єдиний варіант – звернутися у відділення банку та подати відповідну заяву за встановленою банком формою. При собі мати паспорт чи інший документ, що засвідчує особу, а також ідентифікаційний код.

Нагадаємо, пенсійні карти можна буде викинути на смітник? Ощадбанк не дав надії власникам

Раніше ми писали про те, що до ліентів Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження