Українці, які велику частину життя працювали неофіційно, можуть не розраховувати на ситу старість. Без необхідного стажу можна сподіватися лише на копійчану допомогу. Про це свідчать дані ПФУ.

Отримуючи заробітну плату в конверті, людина не накопичує страховий стаж, необхідний для оформлення пенсії. До того ж і вимоги до стажу регулярно зростають. У 2028 році знадобиться щонайменше 35 років, щоб вийти на пенсію у 60 років.

Пенсіонерка. Фото: скрін youtube

Тож якщо українець більшу частину життя пропрацював неофіційно і не набрав страхового стажу для пенсії, то йому може бути призначена матеріальна допомога. Розмір виплати дорівнює прожитковому мінімуму – на даний момент це 2361 гривня. До того ж призначається така допомога лише після 65-річчя.

Варто зазначити, що за нинішньої пенсійної системи отримувати копійки можуть і особи, які все життя працювали офіційно, але отримали мінімальну зарплату.

Популярні новини зараз

Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів

Пенсійні виплати українців можуть скоротитися наполовину

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками

Показати ще

Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Наприклад, за нинішньої "мінімалки" в 7100 гривень і стажу в 31 рік можна отримати лише мінімальну пенсію - 2361 гривню. Втім, таких пенсіонерів можуть трохи врятувати бодай "вікові" надбавки. За досягнення 70 років до пенсії доплачують по 300 гривень щомісяця, з 75 років – по 456 гривень, а з 80 років – 570 гривень.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, не тільки втратите стаж, а й не отримаєте пенсію: у ПФУ попередили українців – перевірте уважно.

Також наш портал Знай повідомляв, українцям збагатять стаж цілими 3 роками: хто потрапляє до категорії щасливчиків.

Крім того, ми писали, 114 грн на харчування та ліки: маленькі пенсії та комуналка ставлять українських пенсіонерів на межу голоду.