Оренда житла - це великий бізнес, що крутить мільйони. Журналісти з'ясували, що кожен місяць у місті за квартири платять понад 1,5 мільйона доларів.

Але більшість цих грошей, до 90%, люди платять "по-чорному", без документів та податків. В Україні ви можете здавати квартиру в оренду і без статусу підприємця, але людина повинна платити податки з того, що заробить - 18% податку на доходи та 1,5% військового збору.

Оренда житла, фото РБК

Якщо всі, хто здають квартири, це робили б, в бюджет щомісяця надходило б понад 11 мільйонів гривень. Власники квартир повинні подавати декларацію про свої доходи щороку, але не всі це роблять.

Тому податкова зараз активно шукає тих, хто здає житло, але податки не платить. У Львівській області податкова перевіряє оголошення про оренду в інтернеті та соцмережах, а також співпрацює з рієлторами.

Популярні новини зараз

Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину

Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися

Показати ще

Оренда житла, фото biz.nv

Рієлтори мають повідомляти податкову про угоди, які вони оформляють, а якщо цього не роблять - несуть відповідальність.

Минулого року податківці отримали новий спосіб виявляти власників, які мають багато нерухомості. Вони завантажили інфо про нерухомість з однієї бази в іншу, і тепер на Львівщині податки нараховують на 55 тисяч більше об’єктів.

Оренда житла

Іноді власників, які не офіційно здають квартири, "видають" орендарі, незадоволені підвищенням ціни чи тим, що їх виселяють.

Якщо податкова доведе, що хтось здавав житло нелегально, то може сама вирішити, скільки тому платити податку, але тільки впродовж трьох років після того, як мало бути подано декларацію.

Раніше повідомлялося на порталі Знай.ua жителі орендованих квартир у небезпеці: виселення без суду тепер реальність

Як раніше повідомляв портал Знай.ua, в Україні вводять новий вид оренди: пощастить тим, хто винаймає житло