Український уряд розробив законопроект про прив'язку акцизів на цигарки до євро. Це спричинить значне подорожчання тютюнових виробів. За кілька років середня вартість пачки середнього класу збільшиться із 84,9 до 126,5 грн.

Згідно з прогнозами Нацбанку, якщо співвідношення між доларом і євро не зміниться, водночас інші складові вартості сигарет будуть постійними, то пачка цигарок з фільтром, що мають середню цінову категорію та середню якість сировини, згідно з розрахунками редакції коштуватиме:

2024 год – 84.9 грн за пачку;
2025 год – 101.8 грн за пачку;
2026 год – 114.9 грн за пачку;
2027 год – 126.5 грн за пачку.

Зростання ціни сприятиме збільшенню податкових надходжень. Приміром, минулого року, коли обсяги продажу цигарок стабілізувалися, а акциз зріс на 20%, податкові надходження зросли на 36%, до 80,3 млрд. грн.

Цигарковий кіоск. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз

Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися

Навіть терти не доведеться: як почистити килим копійчаними засобами

Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах

Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку

Показати ще

Зменшити кількість курців – одна з цілей уряду. За даними Центру громадського здоров'я МОЗ України, куріння є причиною 130 тисяч передчасних смертей українців щороку від таких захворювань, як інфаркт, інсульт, онкологія тощо.

Підвищення акцизів, скріншот: YouTube

Реалізація законопроекту сприятиме зменшенню споживання сигарет і, як наслідок, захворюваності на серцево-судинні хвороби та збільшенню тривалості життя українця, вважають у Мінфіні.

Представник однієї з тютюнових компаній у коментарі OBOZ.UA наголосив на ще одній проблемі: після збільшення цін привабливішим стає тіньовий ринок. Разом із легальними виробниками працюють компанії, які майже безперешкодно можуть продавати цигарки та взагалі не платити акциз.

Нагадаємо, це вам не по кишені: яловичина, бекон та сир тепер для багатіїв.

Раніше повідомлялося, макарони доведеться жувати без кетчупу: як змінилися ціни на популярні соуси та спеції.

Також, коли закінчиться цей кошмар? Експерт розповів про тарифи на комуналку , що насуваються.