В результаті війни, яка розв'язала Росії, багато українців змушені були покинути свої будинки, уникаючи військових обстрілів та окупації. За останніми даними, кількість внутрішньо переміщених осіб (ВПО) з 2022 року досягла 3,5 мільйона.

З урахуванням тих, хто змушений був переміститися після 2014 року, загальна кількість ВПО в Україні становить 4,9 мільйона.

Допомога переселенцям. Фото: caritas.poltava.ua

В умовах повномасштабної війни, що почалася, уряд надавав підтримку своїм громадянам, які стали ВПО. Було запроваджено кризову виплату – допомогу на проживання. Про це повідомляють у Мінсоцполітики.

Цей захід є фінансовою допомогою держави для тих, хто намагається налагодити нове життя і потребує підтримки при пошуку роботи, адаптації дітей у новому середовищі навчання або інтеграції в нову спільноту.

Популярні новини зараз

Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку

Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу

Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Показати ще

З 1 березня 2024 року виплату допомоги на проживання для ВПО було продовжено ще на 6 місяців для окремих категорій осіб, які отримували її вже протягом одного-двох років (не менше 8 місяців).

Виплати. Фото: скрін youtube

Спочатку це продовження стосувалося осіб, які не в змозі працювати через догляд за дітьми або інвалідами або мають низькі доходи.

22 березня уряд прийняв постанову, яка уточнює список ВПО, які мають право на отримання виплат ще на 6 місяців. У цьому списку значаться, наприклад, особи з тяжкими захворюваннями, діти, які тимчасово влаштовані в сім'ї прийомних батьків, студенти, особи з інвалідністю, пенсіонери та інші.

Уточнений список одержувачів виплат / фото: Мінсоцполітики

Також продовжено період подання заяв на перепризначення виплат для ВПО до 30 квітня 2024 року, і навіть заяви, подані у квітні, будуть враховані з урахуванням березня. Якщо заяву буде подано у травні, допомога буде нарахована з місяця звернення.

Важливо відзначити, що протягом 2 місяців після призначення допомоги ВПО, які не мають роботи або обов'язків для догляду за дітьми або інвалідами, повинні активно шукати зайнятість та зареєструватися в центрі зайнятості. В іншому випадку виплата допомоги може бути припинена.

Раніше ми писали про те, що 10320 виплатять відразу: які сім'ї отримають гроші

Крім того, Знай.ua повідомляв, що прийшло менше 100 гривень: українці побачили реальні суми надбавок березневої індексації