В Україні вже стартував період "дострокового завершення опалювального сезону" 2023-2024 років. Офіційно опалення вже вимкнули у Херсоні, а ось у Харкові достроково вирішили відключити батареї через блекаут. Перші у черзі – Чернігів, Житомир та Луцьк. У столиці вирішили закручувати "тепло" із 28 березня.

Традиційно опалювальний сезон завершується в Україні 15 квітня. Дострокове відключення подачі тепла анонсував голова НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов, проте остаточні рішення ухвалює місцева влада.

Давайте дізнаємося, коли відключать опалення українськими областями, а точніше обласними центрами - з повідомлень місцевих чиновників та медіа.

Опалення. Фото: скрін youtube

Київ виходить із опалювального сезону

Мер Києва Віталій Кличко оголосив, що опалювальний сезон у столиці планують завершити 28 березня з огляду на суттєве потепління, прогнозоване синоптиками. "Тому вже з цього четверга місто розпочне процес відключення від опалення будівель", – зазначив Кличко.

Популярні новини зараз

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто

Показати ще

Він нагадав, що централізована система теплопостачання Києва є найбільшою в Україні та однією з найбільших у Європі. Тому як для її розгортання, так і для переходу до літнього режиму потрібно кілька днів.

"З огляду на це з 28 березня ми приступаємо до процесу відключення. Дострокове завершення опалювального сезону дозволить столиці заощадити енергоносії і не витрачати без потреби природний газ. А жителям міста - заощадити на оплаті за опалення", - заявив Кличко.

Опалення, скріншот: YouTube

Херсон закінчив опалювальний сезон

Як повідомили у Міністерстві енергетики, у Херсоні опалювальний сезон формально завершився 25 березня.

"З огляду на погодні умови, місцева влада прийняла рішення про завершення опалювального сезону в Херсоні", – йдеться у повідомленні.

Подача опалення у місті відбулася 21 листопада. Таким чином, опалювальний сезон тривав 125 днів, або 4 місяці і 4 дні.

Харків без світла, скріншот: Telegram

Харків: мешканцям вже відключають батареї

У Харкові, який сильніше за інші міста постраждав від недавніх російських обстрілів енергетики, відключати тепло почали з 26 березня.

"Чи не єдиним із можливих заходів щодо зменшення навантаження на енергосистему вбачається дострокове завершення опалювального сезону. Тільки це дозволить забезпечити електроенергією максимальну кількість споживачів та дати гарячу воду до будинків харків'ян", – заявляв мер міста Ігор Терехов.

Луцьк: ухвалено рішення про завершення опалювального сезону

У Луцьку опалювальний сезон завершать 28 березня, проте збережуть готовність увімкнути батареї у лікарнях у разі похолодання.

"Рішення схвалено з урахуванням прогнозованого стійкого підвищення температури для недопущення перегріву будинків та з метою економії коштів городян та необхідності ефективно використовувати енергоносії", – заявив мер Луцька Ігор Поліщук.

Опалювальний сезон у Чернігові: коли закінчиться

У Чернігові опалювальний сезон завершать 29 березня, повідомив в. о. міського голови Олександр Ломако на загальноміській нараді у міськраді 26 березня. За його словами, у місті після відключення тепла залишиться гаряче водопостачання.

"Не чекатимемо трьох днів +8 середньої температури, тому що різке потепління у нас у п'ятницю, 29 березня. У п'ятницю ми відключаємо. Тому що там уже субота-неділя +20", – цитує Ломако "Суспільне".

Опалення, скріншот: YouTube

Івано-Франківськ завершить опалювальний сезон достроково

Опалювальний сезон в Івано-Франківській громаді завершиться в ніч із 29 на 30 березня. "Ситуація з газом не така проста. Прийнято рішення, що опалювальний сезон у нас завершиться з 29 на 30 березня", - заявив мер міста Руслан Марцінків.

Житомир: коли у місті відключать опалення

У Житомирі опалювальний сезон завершують 30 березня. Рішення було ухвалено на засіданні виконкому міської ради. Підставою для вимкнення опалення стали середньодобові показники температури повітря.

"Є підстави, що до вихідних днів, саме до 30 березня, буде середньодобова температура вище 8 градусів за Цельсієм, яка передбачає завершення опалювального сезону. Також ми маємо звернення від мешканців, які не хочуть платити зайві кошти, хоч на денний час, коли температура перевищувала 8-10 градусів тепла, котельні вимикалися", – розповів начальник управління комунального господарства Житомирської міської ради Олександр Марцун.

Опалення, фото: вільне джерело

Інші міста: коли чекати відключення батарей

Ряд територіальних громад також уже заявив про припинення подачі тепла. Наприклад, такі рішення ухвалили в Олександрії Кіровоградської області, у Підволочиській громаді Тернопільської області, а також у Краматорську та інших ОТГ.

В інших обласних центрах рішення про відключення опалення ще не ухвалено. Проте слід очікувати, що ситуація зміниться після 29-31 березня.

На ці дати в Україні планується суттєве потепління. А згідно з правилами, опалення починають відключати, коли середньодобова температура повітря на вулиці протягом трьох днів перевищує +8 градусів за Цельсієм.

Нагадаємо, відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати.

Раніше повідомлялося, тепло в квартири подаватимуть за графіком: комунальники попередили українців.

Також, українцям готують тарифний удар після опалювального сезону.