В Україні сталася подія, яку не можна переоцінити – це відкриття Офісу Реєстру збитків, завданих агресією Росії. З його появою у всіх постраждалих від російської агресії з'явиться можливість відновити свої права та справедливість.

Про це повідомила Європейська Бізнес Асоціація. За їхніми словами, підготовка до старту роботи Реєстру знаходиться на завершальній стадії, і незабаром розпочнеться прийом перших заяв.

Ракетний обстріл / фото: ДСНС

Першою категорією, кому стане доступна подача заяви, стануть фізичні особи, житлове майно яких було пошкоджено або втрачено внаслідок обстрілу.

Сайт Реєстру міститиме повний перелік категорій, для яких буде доступно подання заяв. Важливо сказати, що до Реєстру зможуть подавати заяви як фізичні особи, так і компанії та держава.

Популярні новини зараз

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати

Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин

Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає

Показати ще

Ракетний обстріл / фото: ДСНС

Можливість подання заяв стосується збитків, завданих з 24 лютого 2022 року, на міжнародно визнаній території України та територіальних водах.

Передбачається, що загальна кількість заяв може становити від 6 до 8 мільйонів, причому перша категорія, пов'язана зі збитками житла, може включати від 300 до 600 тисяч заяв від фізичних осіб.

Процес подання заяв буде здійснюватись у цифровому форматі через портал "Дія", а також через веб-портал "Дія" з підключенням Єдиного державного реєстру.

Допомога постраждалим / фото: ДСНС

Для юридичних осіб буде відведено кілька категорій, включаючи вимоги щодо відшкодування збитків та втрат бізнесу.

Створення компенсаційної комісії та компенсаційного фонду стануть наступними кроками. За словами представників ЄБА, цей процес може тривати ще близько року.

Інструменти для забезпечення компенсаційних виплат розроблятимуться, а також прийматимуть рішення про джерела цих виплат.

А ми нагадуємо, з оляни зможуть розраховувати на 8 тисяч гривень за кожний гектар землі

Раніше ми писали про те, що не всі втратять дах над головою: хто може звільнитися від кайданів комунальних боргів

Крім того, Знай.ua повідомляв, що українці мають право на знижку на комуналку: кого це стосується і як подати заяву