Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат, є дуже важлива інформація. Важливо знати, що перерахунок пенсійних виплат відбудеться автоматично, тому громадянинові не потрібно додатково звертатися до Пенсійного фонду.

Однак підвищення пенсій з 1 квітня зможуть відчути не всі та не одразу. З 1 квітня в Україні відбудеться зростання мінімальної зарплати до 8 тисяч гривень, внаслідок чого перерахують пенсію деяким громадянам.

У деталях про це розповів експерт із питань пенсійного забезпечення Сергій Коробкін у новому відео на YouTube.

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook

У кого виростуть пенсійні виплати у квітні

Громадяни віком від 65 років, які не працюють та мають повний стаж (30 років для жінок та 35 для чоловіків) отримають підвищення виплат.

Популярні новини зараз

Більше зняти та обміняти не вийде: які обмеження встановили банки

Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома

Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче

Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт

Показати ще

"Відчути підвищення зможуть лише ті особи, які мають загальний розмір пенсії невеликий - і то не факт", - пояснив він.

Коробкін зазначив, що згідно з постановою Кабміну №185 від 23 лютого 2024 року, у таких осіб пенсія не може бути меншою за 3370 гривень. Ця норма почала діяти з 1 березня, тож на практиці додаткове зростання пенсій мало хто відчує з 1 квітня.

"Мінімальна пенсійна виплата у таких людей вже сьогодні перевищує 3200 гривень, до яких мали б підтягнутися пенсії", - сказав Сергій Коробкін.

Також перерахунок пенсій відбудеться для працюючих пенсіонерів із 1 квітня. Проте, за словами експерта, це буде зроблено із запізненням, зокрема у червні. Такий перерахунок виплат відбувається автоматично.

Сергій Коробкін уточнив, що щорічно ПФУ перевіряє дані щодо сплати страхових внесків тих, хто стоїть у них на обліку. Зокрема, автоматичний перерахунок у квітні відбувається тоді, коли за результатами перевірки видно, що громадянин уже два роки без неврахованого стажу.

Коробкін зауважив, що останніми роками змінилися терміни подання звітності, тож у березні ПФУ ще немає відомостей про сплату внесків за перші місяці, тож зміна розміру пенсій визначиться лише ближче до травня. А сам перерахунок стане заднім числом.

Як відомо, в Україні одна категорія пенсіонерів може отримати надбавку до пенсії у розмірі майже тисячі гривень. Йдеться про тих, хто отримає пенсію за віком, проживає один і потребує постійного стороннього догляду.

Нагадаємо, у кого в Україні збільшаться пенсії з 1 квітня.

Раніше повідомлялося, вистачить одного разу сходити до супермаркету: яке підвищення приготували пенсіонерам у квітні.

Також, з 1 квітня виплати зростуть на 400 грн.