З лютого 2022 року до лютого 2024 року державний борг України у валютному еквіваленті збільшився на величезні $50,4 мільярда, що майже на половину більше. Це досить зрозуміло, адже в умовах війни, на жаль, держборг зазвичай стрімко зростає.

Але проблема в тому, що в Україні рівень боргу вже перевищив 85% від ВВП. Наче трохи переборщили, чи не так?

Бідність в Україні

Давайте ближче розглянемо цифри. За даними Міністерства фінансів, на кінець лютого 2024 року державний та гарантований державою борг становив неймовірні 5490 мільярдів гривень, що у доларовому еквіваленті виходить близько $143,7 мільярда.

Більшу частину цього боргу (94%) становить державний борг, який у цифрах становить 5167 мільярдів гривень, або 135,3 мільярда доларів.

Популярні новини зараз

Нові правила мобілізації: кому треба готуватися до ВЛК

Зміни у військовому обліку: українським чоловікам видадуть новий документ

Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло

Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись

Показати ще

Бідність в Україні

Цікаво, що структура цього державного боргу є досить різноманітною. Приблизно 69% боргу – зовнішній борг, а 31% – внутрішній. А з цього зовнішнього боргу 72% номіновано у різних валютах, включаючи іноземні валюти та єврооблігації.

Якщо говорити про останні зміни, то у лютому державний борг у гривні майже не змінився, тоді як у валюті продовжував скорочуватися. Це відбувається через зниження офіційного курсу гривні.

Але у березні 2024 року зростання державного боргу знову прискорилося, особливо через залучення Україною значних пільгових кредитів.

Бідність, фото: ТАСС

У березні 2024 року Україна отримала кредити на суму близько 9 мільярдів доларів, включаючи фінансову допомогу від Євросоюзу, Світового банку, Канади, а також четвертий транш від Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Це, звичайно, добре, але треба пам'ятати, що при війні та зовнішньому тиску рівень державного боргу продовжуватиме зростати.

Щоб зменшити тиск державного боргу на бюджет, Україна проводить програми реструктуризації, включаючи переговори з офіційними кредиторами та комерційними кредиторами.

Успішне завершення цих переговорів може зменшити боргові платежі та полегшити фінансове навантаження на країну.

Раніше ми писали про те, що поки що тільки попереджають: кому з українців потрібно терміново "зареєструвати" нерухомість

Крім того, Знай.ua повідомляв, у українців підказали, як вибратися з "боргової ями" за комуналкою