Пенсійний вік в Україні однаковий як для жінок, так і для чоловіків – 60 років. При цьому деякі громадяни можуть вийти на заслужений відпочинок набагато раніше. Про це йдеться у матеріалах Пенсійного фонду України.

Більшість українців може вийти на пенсію у 60 років за наявності мінімум 31 року страхового стажу. Проте деякі категорії громадян можуть недопрацьовувати повний термін та піти відпочивати значно раніше.

ПФУ. Фото: скрін youtube

У статті 115 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" йдеться про те, що певні особи можуть вийти на пенсію за віком достроково.

Зокрема, вийти на заслужений відпочинок особи з інвалідністю зору І групи: чоловіки за 10 років до досягнення пенсійного віку, а жінки – за 15 років.

Популярні новини зараз

Нові правила мобілізації: кому треба готуватися до ВЛК

Більше зняти та обміняти не вийде: які обмеження встановили банки

Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей

Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло

Показати ще

На достроковий вихід на пенсію можуть розраховувати жінки, які народили 5 або більше дітей та виховали їх до 8-річного віку. Також право на дострокову пенсію мають громадяни передпенсійного віку, якими було розірвано трудовий договір щодо їхнього стану здоров'я.

Оформлення пенсії, фото: Facebook

Варто зазначити, що для виходу на пенсію за загальними правилами пенсійний вік поки залишатиметься незмінним, а ось вимоги до стажу збільшуватимуться щороку на 12 місяців. Це відбуватиметься до 2028 року включно.

Раніше портал Знай повідомляв, ПФУ уточнив нюанс із 1-квітневим підвищенням пенсій: виплати перерахують, але є умова.

Також наш портал інформував, отримали чого чекали? Як змінилися виплати та пенсії після індексації.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, пенсії, соцвиплати та зарплати: нові масштабні реформи струсять суспільство.