З початком війни в Україні Державна служба статистики України перестала публікувати інформацію про заборгованість із виплати зарплати.

Це сталося через різке погіршення економічної ситуації в країні, що призвело до серйозних проблем із виплатою зарплати для багатьох працівників.

За даними осені минулого року, близько 46% працюючих вказують "зарплатні проблеми" як головний фактор невдоволення своєю поточною роботою.

Котик і гроші, zen.yandex.ru

Несвоєчасна виплата заробітної плати, примусові відпустки власним коштом та часткові виплати стали звичною справою.

Популярні новини зараз

Вже у червні отримають більше: пенсіонерам нагадали важливий нюанс – як добитися перерахунку

Українці нарешті побачили Poch Tavria XL, яку збирали для Франції: навіть у таких журналах немає

Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло

Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф

Показати ще

Проте чинне законодавство, яке має захищати права найманих працівників у таких ситуаціях, не враховує особливостей нинішньої кризи, пов'язаної з міграційними процесами та втратою активів.

У відповідь на це 22 березня у Верховній Раді було зареєстровано проект закону №11107, який пропонує зміни, що встановлюють, що працівник може звернутися до суду з позовом про стягнення заборгованої заробітної плати без обмеження за часом та незалежно від того, чи були ці суми нараховані роботодавцем .

Гроші. Фото: Youtube

Таким чином, проект закону спрямований на захист прав працівників та передбачає встановлення необмеженого строку на звернення до суду у разі порушення законодавства про оплату праці.

Запропоновані зміни відповідають Конституції України та принципам справедливості, не порушуючи балансу між правами працівників та роботодавців.

Внаслідок ухвалення таких змін працівники зможуть більш ефективно захищати свої права на отримання заробітної плати, що є важливим кроком у забезпеченні справедливості на ринку праці України.

А ми нагадуємо, що дрібниці збирати не доведеться: кому з українців влітку піднімуть виплати

Також наш портал повідомляв, ФОП очікують дуже важливі зміни: що станеться у 2024 році