Скорочення під виглядом оптимізації на підприємствах, підвищення цін на товари та послуги, прискорення інфляції та падіння курсу національної валюти – все це можуть очікувати українці у найближчому майбутньому через нові розміри мінімальної зарплати.

З 1 квітня мінімальна зарплата становила 8 тисяч гривень або 48 гривень за погодинну оплату. Однак, радість тих, хто отримає аванс за новими нормами, може виявитися недовгою, адже відразу побачать нові ціни на товари та послуги.

Чому виникла така ситуація?

Фальшиві гроші

Відповідь це питання дають експерти. Михайло Крапівко, аудитор, каже, що підвищення мінімальної зарплати збільшить податкові платежі підприємств та підприємців.

Популярні новини зараз

В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись

Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати

Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Показати ще

Це призведе до збільшення фінансового навантаження та, як наслідок, до зростання цін на товари та послуги.

Економіст Олександр Охріменко додав, що збільшення мінімальної зарплати призведе до зростання податкових платежів спрощенців та збільшить податкове навантаження для бізнесу.

Це може призвести до скорочення робочих місць та збільшення інфляції. Проте, за умов війни, інфляція може вважатися позитивним моментом.

Чарджбек: що це таке та як повернути свої гроші, фото - Рexels

Соціолог Андрій Єрьоменко "добив" вищесказане тим, що підвищення мінімальної зарплати означає збільшення податкового навантаження на найбідніші верстви населення. При цьому, на його думку, зростання зарплат відбудеться і без державного втручання, оскільки ринок праці вже відчуває дефіцит кадрів.

Таким чином, ситуація з підвищенням мінімальної зарплати чинить тиск на бізнес та населення, викликаючи зростання цін та прискорення інфляції.

Це, звичайно, може стимулювати зростання зарплат і вирішити проблему дефіциту кадрів, однак це може виявитися недостатнім для компенсації збільшення податкових платежів і зростання цін.

А ми нагадуємо, що є фінансова допомога для українців із низьким прибутком: скільки можна отримати

Також вам варто дізнатися про 4 предмети, які обов'язково мають бути у вашому гаманці з грошима: без них мільйонером не стати