Вже у квітні в Україні закінчується дія "фіксованих" тарифів на світло та газ. У Міненерго заявили, що не планують підвищувати ціни. З газом ситуація стабільна, проте зі світлом можуть виникнути нові проблеми.

Профільна комісія вже розробила план підвищення вартості води.

На цей раз наші читачі дізнаються про те, скільки коштуватимуть комунальні послуги після квітня.

Ціни на газ, скріншот: YouTube

Газ: фіксована ціна закінчується, що буде далі?

В Україні до повномасштабної війни можна було обирати, хто має купувати газ. Різні компанії пропонували різні тарифи. "Нафтогаз" тоді обслуговував лише близько 10% українців.

Популярні новини зараз

Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий

Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею

Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло

Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф

Показати ще

Проте з початком повномасштабної війни ніхто, крім НАКу, не мав необхідних потужностей для того, щоб гарантувати постачання блакитного палива за чинними тарифами. Наразі послугами "Нафтогазу" користуються вже близько 98% українців. Це практично монополіст над ринком.

Тариф "Нафтогазу" – 7,96 грн за кубометр – діє до 30 квітня 2024 року. Чи можуть компанії переглянути вартість блакитного палива вже наступного місяця, погодивши це з урядом? Законодавство забороняє піднімати ціни на газ під час дії воєнного стану та протягом шести місяців після цього.

Отже: вартість газу у травні, ймовірно, не зміниться; згідно із законом підвищувати тариф на газ мають вже після закінчення військового стану, проте можуть ухвалити й інше рішення.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube

Тариф на електроенергію. Ситуація складна, але тариф не зміниться як мінімум у травні

У квітні тариф на електроенергію в Україні не змінився, проте саме цього місяця спливає термін дії PSO (public service obligations, покладання особливих обов'язків на постачальників енергоресурсів). Тому уряд має можливість підвищити вартість електроенергії.

У Міненерго повідомляли, що не мають наміру підвищувати ціни. Водночас експерт із ЖКГ Олег Попенко прогнозує подорожчання електроенергії з 2,64 до 5,5 грн за кВт*годину. Раніше міністр енергетики Герман Галущенко зазначив, що інформація щодо зростання до 6 грн – фейк.

"Галущенко не заперечував, що тариф на електроенергію може зрости, а сказав, що не підніматимуть до 6 грн. За його словами виходить, що тариф на електроенергію може зрости до 5,5 грн, і це може статися 1 червня. Це те, про що я писав ще кілька тижнів тому", – прокоментував Попенко.

Ситуація в енергетиці справді вкрай складна. Компанія ДТЕК втратила 80% теплогенерації, зупинилася робота найбільшого в Україні об'єкту гідроенергетики – ДніпроГЕС. Крім того, під тимчасовим контролем окупантів є найбільша українська АЕС – Запорізька.

Тарифи на воду / фото: Freepik

Тарифи на воду справді можуть зрости: що потрібно знати

Єдиний тариф, який справді має зрости, – на воду. Асоціація водоканалів вже заявляла про мільярдні збитки. Електроенергія промислових споживачів значно подорожчала, зросла вартість реагентів, ремонтних робіт.

Крім того, знизилася і кількість споживачів (а чим менше клієнтів, тим вищою має бути вартість). У такій ситуації уникнути подорожчання буде дуже складно.

Тарифи на воду, скріншот: YouTube

Діючі та анонсовані тарифи на воду

"Дніпроводоканал"

чинний тариф – 31,36 грн за кубометр
із квітня – 37,6 грн за кубометр
із червня – 46,2 грн за кубометр

"Хмельницькводоканал"

чинний тариф – 27,39 грн за кубометр
тариф із квітня – 31,15 грн за кубометр
тариф з червня – 40,5 грн за кубометр

"Київводоканал"

чинний тариф – 30,38 грн за кубометр
із квітня – 40,7 грн за кубометр
із червня – 46,8 грн за кубометр

"Вінницяоблводоканал"

чинний тариф – 25,62 грн за кубометр
із квітня – 35 грн за кубометр
із червня – 52 грн за кубометр

Ймовірно, вартість газу та електроенергії найближчими місяцями не зміниться, проте водночас варто підготуватися до зростання вартості води.

Нагадаємо, "космічні" суми у квитанціях "Нафтогазу": як простим українцям вирішити проблему.

Раніше повідомлялося, що газовики застерегли українців від втрати грошей: що потрібно зробити при оплаті.

Також, механіка чи "електро"? Українців попередили про важливий нюанс при передачі показників лічильника газу.