Провідний уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубинець оголосив про запуск міжнародного реєстру збитків, що призначений для відшкодування втрат, які зазнали українці внаслідок війни з росією.

Це рішення, за словами Лубинця, спрямоване на відновлення справедливості та надання допомоги громадянам, які постраждали від війни. Про це він заявив під час національного телемарафону.

обстріли Краматорська

Звичайно, це не означає, що відшкодувати втрати можна в повному розмірі, тим більше якщо це стосується втрати здоров'я або людей.

Проте, у зв'язку із запуском Реєстру збитків, українці зможуть подавати заявки не лише на виплати за втрату житла, а й на компенсацію за втрату родичів, психологічну травму, а також за часткові втрати здоров'я.

Популярні новини зараз

В Україні хочуть позбавитися хрущовок: що чекає на власників житла

ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки

Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий

Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт

Показати ще

"Тобто можна подавати на відшкодування збитків щодо втрати свого рідного, втрати частини свого особистого здоров'я, подавати на відшкодування психологічної втрати наших дітей. А майно – це вже наступний крок", – сказав Лубинець.

Це перший та важливий крок з боку українського уряду до відновлення тих, хто постраждав внаслідок обстрілу.

Фото: ДСНС обстріл Харкова

Важливо сказати, що вже 43 країни висловили готовність підтримати роботу реєстру та фінансово допомогти громадянам України. Це говорить про те, що світова спільнота готова сприяти вирішенню проблем, пов'язаних з наслідками війни.

За словами Лубинця, у майбутньому ці країни також можуть знайти способи отримання компенсації за завдану шкоду з боку винних у збройних сутичках. Це також відкриває нові перспективи для забезпечення справедливості та відновлення в постконфліктній Україні.

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що українці незабаром зможуть отримати компенсації: за що і кому платитимуть

Вам буде цікаво дізнатися, можете втратити своє житло і не лише через обстріл: про яку процедуру всі забули

Також варто нагадати, що ситуація з урожаєм майже критична: що буде з цінами на продукти харчування