З початком повномасштабного вторгнення багато пенсіонерів в Україні втратили або пошкодили свої документи. Проте, відновити посвідчення пенсіонера або трудову книжку, яка потрібна для призначення виплат, все ж таки, можна.

Про це повідомляють у Профспілці працівників державних установ Києва.

Відновлення пенсійного посвідчення в Україні

Щоб відновити втрачене або пошкоджене посвідчення, потрібно потрапити до особистого кабінету ПФУ онлайн або піти до територіального органу фонду. Щоб написати заявку, потрібно надати такі документи, як:

Безкоштовне посвідчення може бути видано на руки або в електронному вигляді через два тижні або 30 робочих днів відповідно.

пенсійне посвідчення, фото Unian
Пенсійне посвідчення українця. Фото: УНІАН

Відновлення трудової книжки в Україні

Щоб відновити втрачені документи про робочі роки, потрібно звернутися на останню роботу або на нове місце роботи, щоб отримати дублікат. Стаж роботи можуть підтвердити такі довідки організацій, які вказують на роботу працівника.

До того ж, можна звернутися до правонаступника у разі відсутності організації або до архіву, якщо немає правонаступника.

Однак, проблематично було і є підтвердження стажу людини, яка працювала до 2001 року, оскільки тоді ще не вівся необхідний облік. Якщо людина має певний стаж роботи до цього періоду, потрібно звернутися безпосередньо до суду.

Трудові книжки, кадр з відео
Декілька трудових книжок українців. Фото: скриншот з YouTube

Нагадаємо, які документи потрібно надати для отримання одноразової допомоги у розмірі 100 тисяч гривень.

Як повідомляли раніше, на що українцям можна отримати знижки в багатодітній сім’ї.

Як писав "Знай" раніше, які українці можуть отримати пенсію без стажу роботи.