У 2024 році уряд України надав право постачальникам енергії відключати електроенергію домогосподарствам, які мають заборгованість за житлово-комунальні послуги.

Юристка Анастасія Цибулько з Gracers Law Firm пояснила, що деяких українців можуть викликати до суду за несплату комунальних послуг, а деяким може бути списано заборгованість.

Електроенергія Фото: скрін youtube

За її словами, з початку року за несплату комунальних послуг нараховують штрафи та пені, а постачальники можуть припиняти послуги, попередивши про це за десять днів.

Якщо споживач не бажає самостійно погасити заборгованість або не може домовитися про перегляд умов оплати боргу, постачальник послуг може звернутися до суду.

Популярні новини зараз

Запитай у дружини або мами: які документи потрібні українським чоловікам для оновлення даних у ТЦК

Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися

Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає

Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову

Показати ще

Анастасія Цибулько також зазначила, що українці можуть подавати заяви про перегляд умов погашення боргів, яка може тривати до 60 місяців в залежності від суми боргу та рівня доходів.

оплата електроенергії

Вона додала, що після подачі постачальником заяви до суду про стягнення боргів, у деяких випадках суд може вирішити списати борги. Списання можливе, наприклад, якщо борг існує більше трьох років, перейшов від попередніх власників, не відповідає площі житла, або якщо людина стала банкрутом.

До кінця воєнних дій в Україні залишається заборона на відключення послуг, нарахування штрафів та пені в окупованих районах та там, де тривають бойові дії, а також у випадках, коли нерухомість пошкоджена внаслідок бойових дій.

Як раніше повідомляв портал Знай.ua, у YASNO дозволили споживачам платити лише половину ціни: хто заощадить на електроенергії

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, вимкнення електропостачання через борги: скільки коштує повернути світло