Цими днями полиці українських магазинів буквально переповнені свіжими ягодами та фруктами. Проте радість покупців трохи затьмарена високими цінами. І що цікаво, навіть місцеві ягоди ще не повною мірою тішать око.

В основному, покупці стикаються з імпортованими фруктами та ягодами. Банани, манго, мандарини та ківі прибувають із таких країн, як Туреччина, Еквадор та Греція.

Дерево з ягодами, фото: скріншот з відео

Цитрусові здебільшого привозять із країн ЄС, Єгипту та Туреччини.

Проте навіть серед імпортних фруктів ягоди займають особливе місце. Полуниця, наприклад, особливо популярна в ці дні, причому більшість із неї прибуває з Іспанії. Але ціни на неї далекі від низьких і коливаються близько 200-300 гривень за кілограм.

Популярні новини зараз

Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Показати ще

Ціна на полуницю / фото: скріншот Сільпо

Аналітики Українського клубу аграрного бізнесу вказують на низку факторів, що впливають на вартість імпорту: логістичні витрати, імпортне мито та нестабільність у постачаннях через погодні умови чи економічні чинники.

Ціна на лохину / фото: скріншот Сільпо

Як щодо яблук? Хоча українські яблука залишаються досить доступними за ціною, їхня вартість також трохи збільшується через зменшення запасів минулого сезону.

Цікаво, що хоч і імпортуються яблука з Польщі та Італії, Україна здебільшого задовольняє попит на внутрішньому ринку своїми яблуками.

Незабаром настане час української полуниці. Очікується, що вона з'явиться на прилавках за місяць, починаючи з середини травня. Проте експерти попереджають, що нічні заморозки та прохолодна погода можуть вплинути на врожай та, як наслідок, ціни.

Ціна на манго / фото: скріншот Сільпо

Тетяна Попович із ринку "Шувар" також підтвердила, що вже були втрати врожаю через заморозки, що може призвести до додаткового підвищення цін на ринку.

Тож, можливо, настав час насолодитися останніми днями екзотики та готуватися до зустрічі з українською полуницею, чекаючи невеликих змін у вашому гаманці.

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що ціни на банани, яблука та апельсини в Україні: за що доведеться "вивернути кишені"

Вам буде цікаво дізнатися, їжте на сніданок ці два продукти та забудете про проблеми з кишечником