Українцям, які планують вихід на пенсію найближчими роками, варто знати деякі зміни у пенсійному законодавстві.

Згідно з нововведеннями, для тих, хто розглядає пенсійний період у 2024 році, мінімальний страховий стаж становить 31 рік. Цей показник збільшуватиметься на рік щороку до 2028 року, досягнувши 35 років.

Пенсіонерка, фото: sputnik.kg

Розмір майбутньої пенсії безпосередньо залежатиме від заробітної плати громадянина під час трудової діяльності. Наприклад, ті, хто отримує мінімальну зарплату, отримуватимуть пенсію у розмірі 2361 грн.

Враховуючи останні зміни у мінімальній зарплаті, яка з квітня становить 8000 грн, та середній зарплаті у 4741 грн, можна очікувати відповідні коригування у розмірі пенсій. Найбільшу пенсію отримуватимуть ті, хто має зарплату вдвічі нижчу за середню – близько 9 491,5 грн.

Популярні новини зараз

Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне"

Заплатите за троюрідну тітку, яку ніколи не бачили: на українців хочуть повісити борги померлих родичів

Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Показати ще

Щоб визначити орієнтовний розмір майбутньої пенсії, можна скористатися спеціальною формулою, розробленою Пенсійним фондом України.

Скрін, відео YouTube пенсіонерка

Вона включає середньомісячну заробітну плату за останні три роки, яка порівнюється із середньою по країні за той же період.

Також важливо знати, що якщо страховий стаж громадянина менший за 15 років, він може претендувати лише на мінімальну пенсію, визначену прожитковим мінімумом.

У разі невідповідності вимогам щодо стажу, можна звернутися до соціальних служб для отримання відповідної державної допомоги.

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що до кожного по 3250 грн: хто з українських пенсіонерів отримає надбавку, терміном на три місяці

Вам цікаво буде дізнатися, з 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію.