22 квітня православна церква вшановує пам'ять Луки, що від латинського означає "світло".

За переказами, він народився в Антіохії Сирійській (нині місто Антакья в Туреччині) у освіченій грецькій родині. З юності він присвятив себе наукам: вивчив єврейський закон, грецьку філософію, живопис та медицину.

Почувши про Христа, Лука прибув до Палестини і тут палко сприйняв християнське вчення. Серед 70 учнів (апостолів) Лука був посланий на першу проповідь про Царство Небесне ще за земного життя Ісуса.

Популярні новини зараз

"Відрізати два міста, прикриваючись миром": відомий екстрасенс визначив плани росії на травень 2024

Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

Показати ще

Святий апостол Лука шанований у всьому християнському світі як автор одного з чотирьох Євангелій. Євангеліє від Луки – третя книга Нового Завіту та третя з чотирьох канонічних Євангелій – було написано ним у 62-63 роках н.е. у Римі під проводом апостола Павла. У ньому розповідається про життя і проповіді Христа.

У ляльні часи — період хороводів та ігор, що припадав на травень, — не лише дівчата веселилися, а й нечиста сила. Відьми розстилали на траву біле полотно і танцювали на ньому голими. У народі вважалося, що цього дня нечисті були вагітні.

Якщо жінка хотіла зачати дитину — вона мала піти до лісової галявини, роздягнутися і непомітно стати в коло відьом. Однак багато хто боявся, що таким чином відьма може підкинути жінці в утробу своєї дитини. А ватажком усієї нечисті називали найхитрішого чорта — Луку-Луканьку.

Ім'я святого знайшло відображення і в землеробстві. На Луку висаджували на грядки цибулю: "Цибуля - як татарин: як сніг зійшов - так він і тут" . Цю рослину вважали на Русі цілющою — і не дарма, що згодом її властивості підтвердили і медики. Про цибулю говорили: "Цибуля від семи недуг"; "Хто їсть цибулю - позбавлений вічних мук"; "Цибуля та лазня все виправлять" . Цибуля входила до складу багатьох народних ліків: у поєднанні з медом, наприклад, використовувалася як засіб від грипу та атеросклерозу.

Зберігання цибулі, фото agromarket

Що не можна робити 22 квітня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити – вступати у словесні суперечки, сваритися, відмовляти у допомозі, лінуватися. Триває Великий піст 2024 року - тим, хто постить, забороняється гаряча їжа, належить дотримуватися сухої їжі.

Поганою прикметою вважається безлад у будинку - до багатьох проблем у сім'ї. Також не радять сваритись сьогодні, бо буде складно помиритися.

Нагадаємо про перенесення церковних свят, чи змінилася дата Вознесіння Господнього: традиції та заборони важливого дня.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.