У Польщі з 1 січня 2025 року зміняться правила для деяких видів роботи. За новим законом, люди, які працюють за спеціальними договорами на замовлення (umowy zlecenia), тепер муситимуть платити обов'язкові страхові внески.

Це зміни вносяться Міністерством фінансів і регіональної політики Польщі і вони стосуються всіх, хто працює за такими договорами. Це означає, що люди, які працюють за такими контрактами, можуть отримувати менші "на руки" зарплати, оскільки з їх доходів буде утримуватися більше грошей на соціальне страхування.

Робота в Польщі, фото: zakordon.24tv.ua

Консалтингові компанії попереджають, що це може призвести до того, що або роботодавці підвищать витрати на зарплатню, або зменшать чистий дохід працівників.

Зміни торкнуться багатьох, але студенти та старшокласники до 26 років, які працюють за договорами замовлення, поки що залишаться поза цією реформою.

Популярні новини зараз

Українців попередили про "важкі" платіжки за світло

Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК

У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Показати ще

Легальна робота у Польщі

З огляду на ці нововведення, очікується, що витрати роботодавців зростуть приблизно на 20%. Деякі з цих витрат, ймовірно, будуть перекладені на працівників.

Також роботодавці висловлюють занепокоєння, що не встигнуть адаптуватися до нових правил до запланованого терміну.

Крім того, Знай.ua повідомляв, кінець живим чергам: як тепер отримуватимемо закордонні паспорти

Також наш портал інформував, поляки заборонили ще один продукт з України – тепер врятуватися від літньої спеки їм буде важче

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що українських дітей-біженців почнуть виключати з європейських шкіл: чому прийнято таке рішення