В Україні найближчим часом може прискоритися підвищення цін на продукти харчування. Стало відомо, чому так може відбутися, наскільки сьогодні зросли ціни на деякі продукти і що буде з вартістю їжі у майбутньому.

Про це повідомляє "Апостроф".

Чому дорожчають продукти в Україні

Експерти стверджують, що на вартість продуктів може вплинути курс долара, який зараз активно зростає, особливо, якщо за 1 долар потрібно буде віддати понад 40 гривень. До того ж, продукти можуть подорожчати через несприятливий врожай цього року.

Продукти у супермаркеті / фото: Freepik

"Якщо минулого року ми зібрали 83 мільйони тонн, то цього року прогнозується зібрати на рівні 75-76 мільйонів тонн максимум. З них зернових - менше 50 мільйонів тонн. І від цього теж залежатимуть ціни. Закладайте приблизно 5-7% зростання ціни на хліб", - заявив виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Популярні новини зараз

Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа

Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку

Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію

Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити

Показати ще

До того ж, кордон між Україною і Польщею зараз блокується, через що стає дедалі важчим вітчизняний експорт. Однак, якщо цей кордон знову почне працювати, то експорт повернеться і ціни на ці продукти харчування різко зростуть.

Продукти / фото: depositphotos

Наскільки подорожчають продукти в Україні

За словами аналітиків, такі популярні продукти, як молоко, м’ясо і м’які сири, вартість яких підвищувалась протягом року, продовжать і надалі дорожчати. Як стверджує Олег Пендзин, ці продукти до літа подорожчають на 4-5%, а потім можлива стабілізація, щонайменше, до першого осіннього місяця.

Нагадаємо, що в Україні різко подорожчали помідори і болгарський перець.

Як повідомляли раніше, скільки цього року коштуватимуть стандартні продукти до великоднього кошику.

Як писав "Знай" раніше, в Україні несподівано знизилися ціни на яйця.