У православному церковному календарі це день вшанування пам'яті апостола від 70-ти Марка Олександрійського, євангеліста, єпископа.

Інші назви свята: "Марк", "Марків день", "Пташине голодування", "Бабине свято", "Станіслав". Ключником Святого Марка в народі прозвали за те, що, за повір'ям, він має ключі від дощів. Вважалося, що цього дня на небі з'являється веселка.

Марку треба помолитися, щоб не було посухи, щоб пройшли дощі, проросли рослини. Часто навіть раніше дивилися в небо та говорили приказку про три дощі, що дають три роки врожаю. Також Марку моляться, щоб дав здоров'я, любові, мир подружжю, заступництво сімейного вогнища.

Популярні новини зараз

"Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон

Медична помилка перетворила життя українки на пекло: "Те, що ви вижили – це феномен"

Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить

Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію

Показати ще

День вважається магічним, відмінно підходить для ворожіння та чаклунства. Сьогодні чудово пройдуть поїздки, подорожі, відрядження, все, що пов'язане із довгою дорогою. Краще розпочати цього дня нові справи. Щоб почали водитися гроші і щоб їх було справді багато, потрібно на Марка ні в чому не відмовляти собі, купувати все, що подобається і вкотре не замислюватись про ціну. «Чим більше витратите – тим більше отримаєте» – говорили в народі.

Жінкам потрібно просушити зимові речі, ковдри, навести лад у будинку. Це вижене з нього злі сили, ворогів та нещастя. Ще потрібно провести особливий ритуал із кропивою. Нею потрібно обмістити всі кути, найбільше уваги приділяючи вхідним дверям. Потім її заварюють і таким настоєм миють підлогу та лавки. Вважається, що її колючки впораються із негативною енергетикою. Якщо вам докучають несподівані гості, повісьте при вході над дверима букетик з кропиви. Також він очистить погані думки тих, хто переступить поріг, і налаштує на позитив. Наприкінці потрібно розкласти на добу гілочки кропиви на всі кути. Їх потім слід спалити подалі від будинку.

Що не можна робити 25 квітня

Не можна рибалити сьогодні, оскільки риб продовжується нерест.

Не варто займатися рукоділлям, в'язати та вишивати – вироби навряд чи вийдуть вдалими.

Невдалий день для подорожей.

Не розпускайте чутки, не розповідайте чужі плітки та не очорняйте знайомих, інакше постраждає ваша репутація.

Чоловікам не можна підвищувати голос на жінок і ображати їх.

Не варто ходити до лісу – високий шанс зустріти агресивних тварин.

Ліс, фото: Знай.ua

Нагадаємо про перенесення церковних свят, чи змінилася дата Вознесіння Господнього: традиції та заборони важливого дня.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.