Українці ризикують залишитися без роботи та соціальних виплат

Українці в Польші. Фото: РБК

Польща і Литва запропонували допомогу Україні у поверненні чоловіків, які повинні служити в армії. Таке рішення з'явилося після того, як Україна зупинила консульські послуги для цих чоловіків, які зараз за кордоном. Це рішення спричинило протести серед українців у Польщі. Для українців у Польщі це може означати втрату доступу до багатьох пільг, оскільки для цього потрібен чинний закордонний паспорт. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сказав, що не можна допустити, щоб українці за кордоном відпочивали у ресторанах, поки в Україні йде війна. Тому припинення послуг сприймається як справедливе рішення. Водночас, польський уряд не планує забороняти перебування цих чоловіків у країні, але вони повинні мати всі необхідні документи для доступу до соціальних послуг.

Проблема батьків: половина українських школярів не знають рідної мови і нічого не розуміють на уроках

Дитяче харчування у школі / фото: веб-портал Чернігівської міської ради

Популярні новини зараз

Українцям виплатять чималу компенсацію: гроші надходитимуть три місяці

Стане вибір між їжею та водою: на українців чекає новий удар по кишені

Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати

60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину

Показати ще

Київські школярі стикаються із серйозними труднощами у розумінні навчального матеріалу через недостатнє володіння українською мовою. За словами засновника організації Андрія Ковальова, з січня 2024 року було розпочато моніторинг не лише активного словникового запасу, а й рівня розуміння почутого першокласниками та другокласниками у київських школах. Результати виявились дуже тривожними. Як виявилося, у середньому діти у перших класах не розуміють близько 40% інформації, яку вони чують від вчителів під час уроків. Ситуація ще гірша, якщо розглядати індивідуальні показники учнів: дві третини (65%) першокласників не розуміють більше половини почутого, а майже третина (29%) взагалі не сприймають понад 75% навчального матеріалу.

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Продаж цигарок. Фото: скрін youtube

В Україні запровадять нові правила виробництва та обігу підакцизної продукції. Йдеться про алкоголь, тютюнову продукцію та пальне. Норми ліцензування торгівлі та виробництва таких товарів буде прописано в абсолютно новій редакції старого закону, який діє вже майже 30 років. Відповідний законопроєкт №10346 депутати Верховної Ради ухвалили у першому читанні за основу 24 квітня. За проголосували 305 нардепів. Про це розповів у Telegram перший заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

Залишитеся без газу ще й штраф зверху: споживачів застерегли від біди

Перевірка газових приладів Фото: скрін youtube

Нерідко побутові споживачі нехтують правилами та користуються послугами некваліфікованих осіб, коли необхідно провести роботи із втручанням у газорозподільну мережу. Практично завжди це обертається серйозними наслідками – без газу залишається сам споживач та його сусіди. Фахівці "Газмереж" нагадують, що проводити роботи із заміни газових приладів, лічильників або займатися переплануванням приміщення, де знаходяться газові прилади, повинні спеціалісти, які мають офіційний дозвіл.

Не менше 7800 гривень на місяць: хто з громадян може оформити таку пенсію

Пенсіонери. Фото: скрін youtube

За законом, в Україні передбачено виплати для дітей загиблих військовослужбовців. Діти військовослужбовців, які загинули, померли або зникли безвісти, мають право на отримання пенсії через втрату годувальника. Такі виплати передбачені Законом України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених із військової служби та деяких інших осіб". Пенсія за втратою годувальника для дітей військовослужбовця становить від 30% до 70% суми його грошового забезпечення та залежить від причини його смерті.