Богдан Ковальчук, переселенець зі Слов'янська, залишив свій будинок лише через чотири місяці після повномасштабного вторгнення. І ось, коли він повернувся, виявилося, що жодних боргів не було навіть навпаки, він мав переплату за деякі комунальні послуги.

Однак зараз його квартира коштує порожня, а борги за комунальні послуги перевищують 30 тисяч гривень.

Труба, кран / фото: скріншот Youtube

Найбільшими видатками виявилися рахунки за опалення. Причому, як зазначає Богдан, ці рахунки не фіксуються лічильниками, що робить їх суми нестабільними. Крім того, з'являються незрозумілі нарахування за послуги, такі як вуличне освітлення.

Інша переселенка зі Слов'янська, Лада Севастьянова також зіткнулася з проблемами в оплаті комунальних послуг. Показники на лічильниках та у квитанціях значно відрізняються, а її звернення до комунальників не дають результатів – вони лише обіцяють "прийняти на опрацювання".

Популярні новини зараз

Оновлення даних через додаток "Резерв+": повна інструкція

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Показати ще

Для багатьох жителів Донецької області, включаючи Ладу та Богдана, рахунки за опалення, воду та водовідведення стають головним болем.

Хто може не платити за комуналку / фото: скріншот Youtube

Проте, згідно з відповіддю підприємства "Донецьктеплокомуненерго", абоненти мають право не платити за послуги, якими не користуються понад 30 днів, якщо немає лічильників.

В умовах військового стану, починаючи з 24 лютого 2022 року, встановлено важливе правило:

  • заборонено вимагати сплати за комунальні послуги, якщо борги виникли після цієї дати.

Однак, якщо борги були накопичені на початок вторгнення, вони можуть бути стягнуті примусово.

У разі непогашення боргів протягом 30 днів існує ризик обмеження або припинення надання комунальних послуг. Це означає, що можна втратити доступ до тепла, води та інших необхідних послуг.

Якщо у вашому будинку встановлені лічильники, дуже важливо передавати свідчення щодо них. Інакше вас можуть зобов'язати оплачувати послуги, виходячи із середнього споживання, що може призвести до несправедливих нарахувань.

У разі виникнення спірних ситуацій або порушень ваших прав ви маєте право звернутися до постачальника послуг або до Національної комісії з державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Вам цікаво буде дізнатися, заплатіть за троюрідну тітку, яку ніколи не бачили: на українців хочуть повісити борги померлих родичів