Важливо знати, що в Україні пенсіонери одержують виплати у період з 4 по 25 число місяця, за який виплачується пенсія. Дату виплати встановлюють ще за призначенням пенсії. Є одне питання, відповідь на яке хочуть дізнатися багато українців. Він звучить так – чи можна змінити дату виплати пенсії?

Відповідь на це запитання надали фахівці видання "На пенсії".

Оформлення пенсії, скріншот: YouTube

Житель міста Одеса Михайло Іванович звернувся з такою ситуацією: "Я звернувся до районного управління Пенсійного фонду з проханням, щоби мені перенесли дату виплати пенсії на першу половину місяця. На це відповіли, що дату виплати встановлює банк".

Чи можна змінити дату виплати пенсії

Виплата пенсії провадиться відповідно до затверджених графіків і залежить від ряду факторів. Пенсію в Україні виплачують у період із 4 по 25 число місяця, за який виплачується пенсія. Тобто пенсія за квітень виплачується у квітні, пенсія за травень — у травні тощо.

Популярні новини зараз

Добровільний візит до ТЦК не врятує від штрафу: за що покарають деяких чоловіків

Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав

ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

Показати ще

Дата виплати пенсії встановлюється безпосередньо при призначенні пенсії залежно від статусу пенсіонера і зазвичай не змінюється навіть якщо змінюється статус.

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook

Першочергове право на виплати пенсії мають:

- особи з інвалідністю внаслідок війни;

- учасники бойових дій;

- Особи, що мають особливі заслуги перед Батьківщиною;

- Члени сімей загиблих.

Потім йдуть звичайні пенсії з інвалідності та пенсії за віком для непрацюючих громадян. В останню чергу встановлюються дати виплати працюючим пенсіонерам.

У цьому графік виплати пенсій через підприємства поштового зв'язку встановлюється з урахуванням територіальних ділянок.

У свою чергу, дата отримання пенсії через установи банків визначається відповідно до графіка перерахування коштів до банку з урахуванням рівномірного розподілу пенсійних коштів. Зарахування коштів банками на поточні рахунки пенсіонерів провадиться не пізніше наступного робочого дня після їх надходження від органів Пенсійного фонду.

Оформлення пенсії, фото: Facebook

За таких обставин у Пенсійному фонді дуже рідко йдуть назустріч та переглядають дату виплати пенсії на прохання пенсіонера. Звичайно, якщо не йдеться про пріоритетні категорії, зазначені вище. Але говорити, що графік виплати встановлюється банком, враховуючи вказане, не дуже правильно.

Нагадаємо, травнева індексація пенсій в Україні: хто отримає надбавку.

Раніше повідомлялося, що шлюб врятує від мобілізації: але є важливий нюанс.

Також, три десятиліття гнути спину не доведеться: хто може вийти на пенсію з мінімальним стажем.