Родини ВПО, які не встигли подати заяву на отримання допомоги у квітні цього року, мають ще можливість зробити це у травні. Однак, варто мати на увазі, що нові правила нарахування допомоги можуть вплинути на той період, з якого вона буде нарахована.

Переселенці мають право на отримання допомоги у розмірі 2000 гривень для дорослого та 3000 гривень для кожної дитини. Проте, якщо при зверненні у квітні нарахування були з березня, то з травня "заднім числом" допомогу не призначатимуть.

Гроші

Про це повідомила організація "Донбас SOS" у коментарі "Суспільному". Організація отримала понад дві тисячі звернень у квітні на "гарячу лінію" щодо виплат переселенцям. Люди стурбовані тим, як розраховується дохід пенсіонерів та неповнолітніх, як рахується дохід студентів, що живуть окремо від батьків, а також дохід військовослужбовців.

Однією з основних змін є обмеження терміну призначення виплат допомоги лише на рік. Це може призвести до того, що значна частина отримувачів, які раніше отримували допомогу постійно, тепер можуть втратити це право. Організація "Донбас SOS" відзначає, що ці зміни вже виключають значну частину ВПО з категорії отримувачів допомоги. І через шість місяців більша частина всіх ВПО, які були змушені покинути свої домівки до осені 2023 року, втратять право на отримання допомоги.

Популярні новини зараз

Затримка виплат: Пенсійний фонд пояснив, що буде з пенсіями та субсидіями за травень

Пенсія збільшиться на 50%: українцям розповіли про лазівку у виплатах

Нова схема крадіжки - у небезпеці кожен, хто має карту: українцям розповіли, як не втратити гроші

Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом

Показати ще

За словами представників організації, існують категорії ВПО, для яких припинення допомоги може бути критичним. На жаль, на даний момент ще не створено механізмів підтримки таких громадян, окрім надання грошової допомоги на проживання.

Виплати продовжать переселенцям, які повторно переїжджають з зони бойових дій після 1 січня 2022 року. Особливо це стосується сімей з дітьми, осіб, що доглядають за інвалідами, а також безробітних.

"Донбас SOS" ділить переселенців на дві основні групи залежно від їхньої ситуації.

Однім допомога буде виплачуватися без обмеження терміну, незалежно від того, коли вони переїхали. Іншим - якщо вони покинули свої домівки після 1 січня 2022 року або знову переїхали після цієї дати, - також продовжать виплачувати допомогу. Ці правила також поширюються на тих, хто залишив зону бойових дій через руйнування або непридатність житла через війну. Такі переселенці мають те ж саме право на подальші виплати, як і ті, хто переселився безпосередньо з зони бойових дій.

Раніше ми розповідали, що Українців почнуть жорстоко перевіряти: кому варто приготуватися

Нагадаємо, Виплатять до 500 тисяч гривень: українцям пропонують шалені гроші, як отримати