Багато літніх людей потребують особливого піклування через вікові хвороби. Розповідаємо, як саме можна стати опікуном в Україні та які документи потрібні для цього.

Право звернутися до суду з проханням про встановлення опіки мають різні особи, включаючи родичів, які проживають разом з літньою особою, батьків, дітей, братів та сестер, місцеві органи опіки та піклування, а також психіатричні установи.

Ініціювати процес встановлення опіки можуть також інші особи, звернувшись до територіального органу опіки з подальшим передаванням документів до суду. Проте, є обмеження стосовно того, хто може стати опікуном. Опікуном може бути лише повнолітній громадянин з повною дієздатністю. Опіка встановлюється за місцем проживання особи, що потребує опіки, або за місцем проживання опікуна.

Опіка над старенькими. Фото з відкритих джерел

Не можуть стати опікунами особи, які позбавлені батьківських прав за власним бажанням або рішенням суду, особи, що залежні від алкоголю або наркотиків, особи з інвалідністю І групи внаслідок травм або серйозних захворювань, особи з непогашеною судимістю або судимістю за злочини проти життя та здоров'я осіб. Тим, хто бажає стати опікунами, потрібно пройти медичний огляд та спеціалізовані курси.

Популярні новини зараз

На вулиці вийдуть мобільні патрулі: за що масово штрафуватимуть українців

Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

Соцвиплати призначатимуть по-новому: українців попередили про важливу зміну

Показати ще

Перш ніж взяти опіку над батьками, треба довести, що вони не можуть самостійно приймати рішення і потребують вашої допомоги. Це робиться через суд, який визначає, що вони недієздатні.

Після того, як суд визнав особу недієздатною, потенційний опікун повинен звернутися до органів опіки з пакетом документів, що включає:

  • Заяву про встановлення опіки.
  • Копію та оригінал паспорта особи, яка звертається за опікою.
  • Медичну довідку, яка підтверджує недієздатність.
  • Автобіографію, що містить основні відомості про потенційного опікуна.
  • Свідоцтво про шлюб (якщо таке є).
  • Довідку про доходи, яка вказує на фінансовий стан опікуна.
  • Довідку про відсутність судимості.
  • Документи, що підтверджують наявність житлоплощі.
  • Згоду сім’ї на спільне проживання.

Після подання заяви органи опіки мають семь днів на перевірку житлових умов та визначення наявності перешкод для призначення опіки. Цей термін може змінюватися в залежності від законодавства та внутрішніх процедур органів опіки.

Якщо суд погодиться з заявою опікуна, він буде зобов’язаний забезпечувати підопічного необхідними речами, доглядати за його здоров'ям і керувати фінансами. Ці обов'язки опікуна виконуються безкоштовно, але він може отримати допомогу від держави, якщо у нього немає офіційного заробітку.

Нагадаємо, Пенсіонерам призначають нові виплати: хто має право на грошову допомогу

Раніше ми повідомляли, що Українці отримають доплати в травні та червні: кого стосується