Навіть незважаючи на примхи погоди навесні, ми все ж таки можемо розраховувати на врожай ягід в Україні. Президент Української плодоовочевої асоціації, Тарас Баштанник, стверджує, що хоч деякі ягідники зазнали втрат через нестабільну погоду, вони не є настільки суттєвими, щоб серйозно вплинути на експорт.

Наприклад, втрати лохини, за його словами, становитимуть близько 10-15%, що навряд чи вплине на продаж ягід за межами країни.

Лохина, фото з gettyimages

Щодо цін на лохину цього року, складно передбачити однозначно. За словами Тараса, вони будуть орієнтовані на рівні минулого року, з невеликим коригуванням через інфляцію. Можливо, ціни на лохину піднімуться на 5-7, а можливо, навіть на 10%, але, ймовірно, не більше.

Щодо прогнозів про ціну малини на рівні 50-70 гривень за кілограм, Тарас повністю згоден з цими оцінками. Можливо, оптова ціна не досягне позначки 70 гривень, але діапазон 60-65 гривень цілком реальний.

Популярні новини зараз

Економічне бронювання не захистить: кого забере ТЦК

В українців почнуть вилучати машини для армії: хто під загрозою

Паралельні світи існують і ми живемо в одному з багатьох — фізики провели вражаюче дослідження

"Мобілізувати не можна відпустити": ТЦК отримали терміновий наказ від Міноборони

Показати ще

Попит на малину збережеться і цього року, і Тарас очікує, що ціни будуть вищими за торішні на 35-40%.

Малина, фото: Pixabay

Останні відключення електроенергії в Україні – це серйозний момент, який впливає на всю ягідну галузь. Особливо це зачіпає ягоди, які підлягають заморожуванню, такі як малина.

Тарас пояснює, що ця ягода потребує значної кількості електроенергії для процесу заморожування і відключення створюють проблеми для виробників. Але вплив не обмежується лише цінами.

Ягоди, фото: pixabay.com

[quote author=""]"Я знаю заводи середнього розміру, які в принципі відмовилися працювати цього року з ягодами саме через питання з електромережею. Що це означає? Що якась кількість заводів працювати не буде. Малини на ринку стане більше, ніж бажаючих її купити. Це означає, що будуть крутити носом і купувати її умовно по 15 гривень або за безцінь.

Така ситуація – лише прогноз, але, на думку Тараса, ціна малини цього року коливатиметься в межах 55-65 гривень. Якщо ціни впадуть нижче за 40 гривень, швидше за все, її просто не збиратимуть.

Також ми ділилися рецептом, який порадує при відключеннях світла: як приготувати полуничний лікер

Крім того, ми писали, як побачити дефіцит вітаміну D на ваші очі: вчені розкрили страшну таємницю

Поспішаємо повідомити: полуниця по 10 гривень за кіло: українцям показали справжній рай для гурманів