Українцям ще не встигли прийти перші платіжки після подорожчання електроенергії, як в уряді заявили, що встановлений тариф далекий від ринкової вартості. Чи варто очікувати ще одного зростання цін, йдеться у матеріалі видання "Фокус".

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко поділяє думку уряду, що новий тариф не відповідає ринковій вартості, яка становить 7,5 гривні за кВт/год.

Тарифи на електроенергію / фото: Freepik

Однак він упевнений, що цього року українцям можна не боятися чергового "тарифного удару". Нову ціну на електричну енергію зафіксовано до 30 квітня 2025 року.

Експерт з енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп наголошує, що тариф 4,32 гривні за кВт/год покриває собівартість виробництва електроенергії. Цієї ціни поки що цілком достатньо для енергокомпаній, тому немає причин для зростання тарифу найближчим часом.

Популярні новини зараз

Повістки поштою: хто точно не отримає запрошення у ТЦК

Українцям заблокують банківські рахунки: хто перший втратить гроші

Державну допомогу скасують з 1 жовтня: кого залишать без грошей

Літо перейде в морозну зиму: погодні аномалії в Україні продовжаться - синоптик

Показати ще

Електроенергія Фото: скрін youtube

Якщо тариф таки піднімуть, то на скільки?

Голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко не відкидає, але чергове подорожчання електроенергії відбудеться після 30 квітня 2025 року. За його оцінками, вартість кіловата може збільшитися з 4,32 до 6,64 або 7,32 гривні.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, більше 7,5 грн за кіловат: у Міненерго зробили заяву щодо тарифів на світло.

Також наш портал інформував, як правильно економити світло із двозонним лічильником: енергетики поділилися порадами.

Крім того, ми писали, мовчати не можна, покарають: що робити, якщо помітили збої в роботі електролічильника.