В Україні продовжується реалізація масштабної програми єВідновлення, метою якої є допомога громадянам, що втратили свої домівки внаслідок збройної агресії рф. Як подати заявку на участь у програмі єВідновлення у 2024 році та на які суми можна розраховувати? Про це розповідає адвокат судової практики юридичної компанії "Де-Юре" Владислав Мартинчук.

Компенсація за зруйноване житло надається за таких умов:

Заявку на компенсацію можна подати онлайн через додаток "Дія", а також через ЦНАП, орган соціального захисту або нотаріуса. Заяви розглядає спеціальна Комісія з розгляду питань щодо надання компенсації за знищені об'єкти нерухомого майна.

Як отримати допомогу на відновлення житла

Компенсація може бути надана у двох формах:

  1. Сертифікат на придбання житла.

  2. Грошова сума для самостійного будівництва.

Сертифікат можна використати для придбання як готової нерухомості, так і для інвестування у новобудови. Для цього потрібно повідомити про намір укласти угоду, наприклад, через нотаріуса, і дочекатися її погодження. Після цього у заявника є 30 днів на підписання договору. Інформація про укладення договору вноситься до реєстру, а гроші за сертифікатом перераховуються на рахунок продавця.

Для отримання компенсації необхідно відкрити спеціальний рахунок у банку. Гроші можна витратити лише на придбання будівельних матеріалів та проведення будівельних робіт у визначених продавців, які знаходяться у відкритому переліку.

Зруйнований будинок. Фото: скриншот Youtube

Суми компенсацій

Після подання заявки, комісія проводить огляд пошкодженого об’єкта (якщо обстеження не проводилось раніше) і розраховує розмір компенсації за спеціальною методикою. Максимальна сума компенсації наразі складає 200 000 гривень.

На третьому етапі програми єВідновлення планується збільшення граничного розміру компенсацій для різних типів нерухомості. Для квартир у багатоквартирних будинках максимальна сума відшкодування складе 350 000 гривень, а для одноквартирних, зблокованих або садибних будинків – 500 000 гривень.

Отримані кошти можна використати виключно на придбання будівельних матеріалів та виконання будівельних робіт згідно з затвердженим переліком продавців.

Нагадаємо, "Для особистого комфорту": в українців частіше вимагатимуть військовий квиток

Раніше ми розповідали, що Деяким українцям готують компенсації: з землею доведеться попрощатися

Також, Яку допомогу отримують військовослужбовці після полону: повний перелік