Глобальне потепління створює великі проблеми для виробництва таких популярних продуктів, як вино, оливкова олія, кава та какао, повідомляє The Wall Street Journal (WSJ). Оскільки виробництво цих продуктів сконцентровано у кількох регіонах, зміна клімату може значно підвищити ціни в усьому світі.
Наприклад, за останні два роки ціни на оливкову олію подвоїлися через спеку та посуху, які пошкодили оливкові гаї у Середземномор'ї. Про це повідомив The Wall Street Journal.
У Західній Африці екстремальна спека та відсутність дощів підняли ціни на какао-боби до рекордного рівня, що змусило виробників шоколаду підвищити ціни.
Ситуація з кавою теж непроста: після сильної посухи у В'єтнамі, другому за величиною виробника кави у світі, ціни на робусту досягли 45-річного максимуму, а зерна арабіки також подорожчали. Трейдери почали активно запасатися зернами, що тільки збільшило попит та ціни.
"Бусифікацію" обіцяють викорінити: ТЦК застосують новий підхід до мобілізації
Пенсіонерам "навісять" новий фінансовий тягар: ніяких пільг не чекайте
Не наплутайте з показниками лічильників цього місяця: Нафтогаз звернувся до українців
Мобілізацію урівняли для всіх: українцям оголосили вердикт щодо економічного бронювання
Італія теж постраждала: зливи викликали сплеск захворювань виноградників цвіллю, через що світове виробництво вина впало до найнижчого рівня з 1961 року.
Фермери у всьому світі намагаються пристосуватися до нових умов. Вони встановлюють системи зрошення, садять стійкі до посухи сорти та змінюють традиційні методи вирощування.
У Бордо, наприклад, винороби тепер залишають листя на виноградних лозах, щоб виноград залишався в тіні та прохолоді. Також вони садять лози рідше, щоб кожна з них отримувала більше води, хоча це знижує врожай і доходи.
Деякі виробники вина та оливкової олії переїжджають у північніші країни, такі як Канада, Великобританія, Швеція та Австрія, де потепління робить клімат більш придатним для вирощування винограду та оливок. Однак на адаптацію та початок виробництва в нових місцях потрібен час.
У деяких випадках можна використовувати замінники. Наприклад, альтернативи оливковій олії можна використовувати в пасті болоньєзі. Але для інших страв, таких як салат капрезе, відповідних замінників просто не існує.
Також поспішаємо повідомити, що в серпні будуть дешевшими і солодшими: українцям розповіли, чи варто купувати ранні кавуни.
Це може шокувати, але гепатит С, окупація та хвора мати не врятували: українця засудили до 5 років за крадіжку у "Сільпо"
Крім того, нам стало відомо про те, що в червні доведеться платити по-іншому: нові ціни на олію та вершкове масло в Україні