Дедалі більше українців переходять на "розумні" лічильники електричної енергії. Вони дозволяють користуватись "зонними" тарифами, а також здатні автоматично передавати показники.

Енергетики попереджають, що хоч смарт-лічильники вважаються більш надійними та вигідними, але й у їхній роботі можуть відбуватися збої.

Двозонний лічильник. Фото скріншот з Youtube

Нові смарт-лічильники зручніші у використанні. Якщо прилад працює у складі автоматизованої системи обліку електроенергії, він автоматично щомісяця знімає і передає показники постачальнику. Це дозволяє формувати правильні квитанції тим споживачам, які систематично забувають про процедуру.

Ще такі прилади обліку дозволяють перейти на "зонні" тарифи й вночі платити за світло на 50% менше.

Популярні новини зараз

Категорії українців, які матимуть право на відстрочку з 1 липня

"Скоро закінчиться...": ясновидець передбачив фінал повномасштабної війни вже зовсім скоро

Будемо сидіти не тільки без світла, але й без води – українцям погрожують жорсткішими обмеженнями

Сюрприз напередодні зими: з 1 жовтня будуть нові тарифи на опалення та гарячу воду

Показати ще

Збої в роботі смарт-лічильників

Якщо споживач помітив, що "розумний" лічильник накручує більше кВт/год, ніж споживається, то рекомендується вимкнути в будинку всі електроприлади й подивитися, як поводитиметься пристрій.

Двохзонний лічильник. Фото: скрін youtube

Якщо кількість кВт/год продовжує збільшуватися, це може говорити про проблему, яку можна вирішити лише за допомогою сертифікованого фахівця.

"Якщо цього не сталося - слід викликати сертифікованого електрика для перевірки справності внутрішньобудинкової мережі", - порадили фахівці.

Водночас енергетики заявляють, що навіть у разі поломки смарт-лічильника споживач зможе уникнути переплати. В енергонезалежній пам'яті пристрою зазвичай міститься інформація, яка дозволяє встановити точні показники та дату поломки.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, енергетики проводять рейди по домівках споживачів: кому загрожують серйозні проблеми.

Також наш портал інформував, якщо не потрібні проблеми з платіжками та штрафи: що потрібно знати власникам електролічильників.

Крім того, ми писали, з інших беруть кілька тисяч: кому з українців задарма встановлять двозонні електролічильники.