Енергетична система України сьогодні перебуває у критичному стані, оцінка становить лише 3 із 12 можливих.

Це означає, що країна стикається із серйозними проблемами у забезпеченні електроенергією та обмеженнями у споживанні, які можуть тривати ще як мінімум дві зими.

Чому так довго? Це пов'язано з тим, що ключова Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) перебуває поза контролем України.

Відновлення енергосистеми. Фото: скрін youtube

Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко висловив думку, що повернення під управління України хоча б кількох блоків ЗАЕС суттєво допомогло б покращити ситуацію. Це дозволило б уникнути частих енергетичних обмежень, які є повсякденною реальністю.

Популярні новини зараз

"Скоро закінчиться...": ясновидець передбачив фінал повномасштабної війни вже зовсім скоро

Пенсія буде вдвічі більшою: уряд готує масштабну реформу

Будемо сидіти не тільки без світла, але й без води – українцям погрожують жорсткішими обмеженнями

"Укрзалізниця" змінила серйозне правило – потрібно знати про це заздалегідь

Показати ще

Наразі ЗАЕС контролюють російські військові, що заважає її нормальній роботі та погіршує енергетичну стабільність України. Харченко сказав, що без допомоги ЗАЕС українським споживачам доведеться звикати до обмежень у споживанні електроенергії ще як мінімум дві зими:

[quote author=""]"Для відновлення потужностей нам потрібно десь 2 роки. Тобто дві зими у нас обмеження будуть практично гарантовані. На другу зиму 2025-2026 вони будуть мінімізовані, але, ймовірно, будуть". /quote]

Відновлення та модернізація енергетичної системи займуть близько двох років, що означає, що навіть після першого етапу відновлення обмеження будуть неминучими.

А ми нагадуємо, що ситуація зі світлом кардинально зміниться: 5 атомних блоків "йдуть" на ремонт

Раніше ми писали про те, що до омунальників вирішили не церемонитися: який тариф злетить одразу на 90%

Крім того, Знай.ua розповідав про двозонний і тризонний лічильник: чи вигідно встановлювати після подорожчання електроенергії