До 1 липня 2024 року українці, які володіють певними видами нерухомого майна, отримають податкові повідомлення щодо сплати майнового податку.

Це стосується тих, у кого є квартири площею понад 60 кв.м, будинки площею понад 120 кв.м, комбінації квартири та будинку площею понад 180 кв.м, а також нежитлові приміщення будь-якої площі.

квартира

Згідно з підпунктом 266.7.2 пункту 266.7 статті 266 Податкового кодексу України, податкові повідомлення-рішення надсилаються у різний спосіб:

  • Рекомендованим листом: з підтвердженням отримання.
  • Особисто: за місцем податкової адреси платника.
  • Через електронний кабінет платника податків: для тих, хто пройшов електронну ідентифікацію.

Місцеві ради встановлюють ставки податку, які не перевищують 1,5% від мінімальної заробітної плати на 1 січня звітного року за 1 квадратний метр площі. За 2024 рік податок буде нараховуватись на основі мінімальної заробітної плати станом на 1 січня 2023 року, яка становила 6700 гривень. Отже, максимальна ставка податку не перевищуватиме 100,5 грн за квадратний метр.

Популярні новини зараз

Українців почнуть жорстоко карати за одяг: чого точно не варто вдягати

Утримувати тариф більше не будуть: восени на українців чекає новий удар по гаманцях

Українцям будуть по-новому виплачувати пенсії: що змінилось

Категорії українців, які матимуть право на відстрочку з 1 липня

Показати ще

Податкове зобов’язання необхідно сплатити протягом 60 днів з моменту отримання податкового повідомлення-рішення. Це означає, що термін сплати залежить від дати отримання повідомлення. Рекомендується перевіряти свою податкову адресу, яка може не збігатися з адресою реєстрації. Це можна зробити через електронний кабінет платника податків.

З 1 січня 2023 року податок на нерухоме майно не нараховується і не сплачується за об'єкти, які розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих територіях. Перелік таких територій визначається відповідними органами. Власникам нерухомості на цих територіях не потрібно сплачувати податок.

Нагадаємо, Українців можуть позбавити субсидій через ОСББ: як не стати жертвою недбалості

Раніше ми розповідали, що Українці можуть залишитися без газу через борги сусідів: газовики відключають майже цілі під'їзди

Також, Українцям загрожує подвійний удар по гаманцю: за що здеруть шалені штрафи