За останній рік ринок землі в Україні суттєво змінився. Хоча ціни в регіонах залишилися стабільними, є кілька важливих моментів, які варто відзначити.

З 1 липня 2021 року, після зняття 20-річного мораторію на продаж сільськогосподарських земель, розпочалася активна торгівля. У перші місяці роботи ринку середня вартість гектара сягала 43 тисячі гривень.

Наразі середня ціна встановилася на рівні близько 37 тисяч гривень за гектар, повідомляє Опендатабот.

Найдорожчі землі знаходяться у центральній частині України. Наприклад, на Черкащині середня ціна за гектар становить 33 646 гривень, тоді як на Житомирщині це всього 21 411 гривень.

Популярні новини зараз

Утримувати тариф більше не будуть: восени на українців чекає новий удар по гаманцях

Весь світ може більше не побачити легендарних ABBA разом: один із музикантів розкрив таємницю

В Україні вводять нові графіки відключень світла — як визначатимуть черги

Українці залишаться без пенсій, і не важливо – працювали вони, чи ні

Показати ще

До початку війни з Росією у лютому 2022 року щотижня продавалося близько 10 тисяч гектарів. Зараз цей показник впав до 2,5 тисячі гектарів на тиждень. Усього продано 289 тисяч гектарів, що становить менше ніж 1% від загальної площі сільськогосподарської землі в країні.

Як купують та продають землю

Сільськогосподарські ділянки можна знайти на спеціалізованих маркетплейсах чи майданчиках для електронних торгів. Для покупки буде потрібний безготівковий розрахунок, і нотаріус може попросити документи, що підтверджують походження коштів.

До 2024 року компанії не можуть купувати землю, тож зараз це ринок продавця. Це означає, що покупці можуть вибирати найбільш підходящі ділянки за родючістю та ціною.

Земля / фото: Pinterest

Процедура купівлі та продажу

Продаж земельної ділянки відбувається за стандартною процедурою відчуження нерухомості. Власники можуть розмістити оголошення на будь-яких платформах або продавати на електронних аукціонах, таких як Prozorro.Sales. При цьому орендар ділянки має переважне право на купівлю, і якщо це право ігнорується, правочин може бути визнаний недійсним.

Ціна ділянки визначається домовленістю між продавцем і покупцем, але не може бути нижчою за нормативно-грошову оцінку. Після досягнення угоди договір засвідчується нотаріусом та реєструється у Державному реєстрі прав, що завершує правочин.

Продаж землі, Економічна правда

Особливі випадки та дарування

З липня 2021 року дозволено дарувати сільськогосподарські ділянки, але лише близьким родичам, що також оформляється через нотаріуса.

Ці зміни роблять ринок землі в Україні більш доступним та прозорим, надаючи більше можливостей для землевласників та покупців.

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що навіть не половина суми: які компенсації пропонують за зруйноване житло

Також поспішаємо повідомити, продати земельний пай може не вийти: які умови ставлять українцям

Крім того, ми писали, такі суми не відлякують зухвальців: скільки доведеться заплатити за посягання на землю сусіда