Кропивничанки Ірина та Катерина з Кропивницького живуть по сусідству на одній вулиці, і несподівано для себе вони помітили, що їхня квартплата відрізняється, хоча площа квартир однакова. Мало того, 15 травня у місті збільшили квартплату на 50%.

Чому тарифи різні? П'ятиповерхівки на вулиці Кременчуцька обслуговує ЖЕО №1. Світлана Борова, головна економістка ЖЕО, пояснює, що до тарифу включено 14 послуг, як наприклад:

  • обслуговування систем опалення, водопостачання, ліфтів;
  • прибирання території та під'їздів;
  • дератизація;
  • різні ремонти;
  • купівля електроенергії для освітлення громадських місць та живлення ліфтів, і т.д.

Комуналка, скріншот: Youtube

Не всі будинки одержують повний набір послуг. Наприклад, у п'ятиповерхівках немає ліфтів, а системи газопостачання обслуговують газовики. Деякі послуги виконуються сторонніми організаціями, і їхня вартість включається до тарифу. Мешканці перших двох поверхів за ліфти не платять, а поточні ремонти оплачують усі мешканці.

"У кожного майстра величезна таблиця по кожному будинку, куди він під час огляду вносить дані вимірювань – скільки чого треба відремонтувати, замінити і так далі. Дріт засувки, труби та інше ми і купуємо за гроші, отримані від людей як квартплати", – пояснює Світлана.

Популярні новини зараз

Категорії чоловіків, яких можуть виключити з військового обліку: пояснення адвоката

"Воювати буде кожна мр*зь": колишній чернець розповів, що війна триватиме роки, не місяці

Старість – не аргумент: українцям після 60 років все одно доведеться йти в ТЦК

Українцям підказали, як відмовитись від результатів ВЛК – важливі нюанси, про які не скажуть лікарі

Показати ще

Уряд рекомендував не підвищувати тарифи на теплову енергію, гарячу воду, водопостачання та водовідведення під час воєнного стану.

Проте послуги з управління багатоквартирними будинками до комунальних не належать, тому зростання квартплати не порушує законодавство.

Тарифи на газ, фото: 112 Україна

"Ми не просто поставили людей перед фактом. Пояснили, що за п'ять років все подорожчало – розписали це у відсотковому співвідношенні. Наприклад, матеріали – труби, фарба, крани, засувки та інше – дорожчали, в середньому, більш ніж на 60%, пальне - більш ніж на 65%, більш ніж на 90% збільшилася мінімальна зарплата, надавачі "транзитних" послуг збільшили свої тарифи також", - каже Світлана.

У результаті в ЖЕО №1 є будинки, де квартплата збільшилася на 70%, а є й такі, де вона знизилася на 10%, наприклад, у будинках, відключених від централізованого теплопостачання.

Нагадаємо, про покрови можуть знову підняти комунальні тарифи: на черзі опалення та газ

Раніше ми писали про те, що і через відключення світла водоканали запускають генератори: як це позначиться на тарифах

Крім того, Знай.ua повідомляв, позбавляють прописки без вашого відома - хто ризикує стати "бездомним"