Нещодавно юрист пояснював, що фінансовий контроль дійсно існує та радив, що робити, щоб не зацікавити банк. Новий проєкт закону про борги та спадщину викликав багато обговорень, бо він передбачає, що спадкоємці не можуть відмовитися від спадщини, якщо є непогашені борги.

То чи варто панікувати і що потрібно знати українцям. Юрист Павло Васильєв пояснює, що борги передавались у спадщину і раніше. Новий закон лише дещо обмежує права деяких спадкоємців, які вважали, що «борги у спадок не переходять».

Нотаріус, фото з pxhere

Нововведення стосується заборони відмови від спадщини, якщо у спадкодавця залишився борг і цей борг відомий кредитору. Це торкнеться не всіх спадкоємців, а лише тих, хто:

  1. проживав зі спадкодавцем на момент його смерті,
  2. не проживав, але подав заяву нотаріусу про прийняття спадщини,
  3. має право на обов'язкову частку у спадщині як недієздатна особа.

При прийнятті спадщини борг перед кредитором потрібно погашати не більше ніж у розмірі прийнятого майна. Наприклад, якщо спадщина складає 50 тисяч гривень, а борг – 100 тисяч, спадкоємець має погасити тільки 50 тисяч гривень.

Популярні новини зараз

ПФУ помилився, а українці не отримають пенсію: людям похилого віку розповіли, коли це можливо

Жителі трьох областей зможуть не платити за газ цієї зими: кому допоможуть

Українцям підказали, як відмовитись від результатів ВЛК – важливі нюанси, про які не скажуть лікарі

Українці з низьким доходом або "нулем" у гаманці отримають по 2 та 3 тисячі гривень

Показати ще

Нотаріус, скріншот: YouTube

Чинні статті Цивільного кодексу дозволяють спадкоємцю відмовитися від спадщини. Новий законопроєкт передбачає, що не можна відмовитися від спадщини, якщо є борги перед кредиторами у межах вартості спадкового майна.

Зараз спадкоємець може протягом 6 місяців з дня смерті спадкодавця подати заяву про відмову від спадщини. Якщо спадкоємець відмовляється від спадщини, кредитор все одно може вимагати погашення боргу, звернувшись до суду.

Спадщина. Фото Pexels

Панікувати не варто. Якщо спадкоємець знає про борг спадкодавця, він може не звертатися до нотаріуса для прийняття спадщини і таким чином уникне заборони на відмову від спадщини. Якщо борг виявлено після прийняття спадщини, спадкоємець має погасити його за рахунок спадкового майна.

Нагадаємо, чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно

Раніше ми писали про те, що зі спадком можуть виникнути проблеми: коли чекати неприємностей

Вам буде цікаво дізнатися при оформленні спадку можуть бути важкі проблеми: один підпис міг вирішити все