Ціни на молоко-сировину стабілізувалися, але в магазинах ціни на йогурти, сметану та масло зросли. Виключенням стали лише кефір, кисломолочний сир та деякі види сирів, як-от Маасдам і Сулугуні. Про причини подорожчання розповів аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі.

Георгій пояснив, що ціни піднялися через збільшення вартості молока-сировини. Раніше на ринку було більше молока, ніж потрібно, але зараз все збалансувалося. Молокопереробні заводи тепер потребують більше молока для виробництва різних товарів, тому що зросли обсяги експорту. Через це пропозиція молока скоротилася, і його ціна пішла вгору.

Молочні продукти. Фото: скрін youtube

Українські молочні компанії стали більше заробляти на експорті вершкового масла, сирів та сухих молочних продуктів. Ціни на ці товари зросли на світовому ринку, а девальвація гривні зробила український експорт ще вигіднішим. Це також вплинуло на ціни на внутрішньому ринку.

За даними дослідження агенції Kantar, порівняно з листопадом 2022 року, більше українців почали купувати питні йогурти – їхня частка виросла з 35% до 37%. Близько третини покупців купують питні йогурти щотижня, а 24% – два-три рази на тиждень.

Популярні новини зараз

50 тисяч українців забиратимуть на війну щокварталу – скільки ще новобранців не вистачає

Київстар піднімає тарифи на 100%: чим це аргументують

Кінець дистанційки: МОН планує зміни в освіті

Пенсіонерам доплатять по 940 гривень, але є умови: хто отримає непогану надбавку

Показати ще

Дослідження компанії Ardis Group показало, що з 2019 по 2023 рік частка напівтвердих сирів, таких як Маасдам, у продажах сирів скоротилася з 44% до 35%. Водночас свіжі сири, такі як Моцарелла і Сулугуні, стали популярнішими – їх частка зросла з 18% до 26%.

Агенція Your Total Market повідомила, що у 2023 році найбільше українці купують:

  • Питне молоко – 47,2% від загального обсягу ринку
  • Йогурти – 12,9%
  • Кефір – 10,5%
  • Сметану – 8,6%
  • Вершкове масло – 7,2%

Нагадаємо, Півтора літри всього 22 грн: супермаркети показали "літні" ціни на колу, соки та мінералку

Раніше ми розповідали, що Ціни "кусаються" ще болючіше: супермаркети встановили нові ціни на зелений горошок, кукурудзу та оливки

Також, Енергетична криза вдарить по кишені: які продукти стануть розкішшю для українців