Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат або лише збираються на "заслужений відпочинок", є дуже важлива інформація. Найближчим часом в Україні вимог до стажу для отримання пенсій більшість громадян виконати не зможе.

2024 року для того, щоб отримати пенсію у 60 років, потрібно мати 31 рік стажу. Вже наступного року вимоги збільшать на 12 місяців.

Поступово тільки 35 років стажу зможуть вчасно отримувати пенсію. Іншим доведеться працювати до 63 чи навіть 65 років.

Оформлення пенсії, фото: Facebook// ПФУ у Донецькій області

Цю норму запровадили ще 2017 року. Тоді соціологи пояснили, що за 10 років лише 55% українців зможуть виходити на пенсію у 60 років. Іншим доведеться працювати довше. Проте ті прогнози не враховували, що вже за кілька років частина українців втратить роботу спочатку через пандемію, а потім – повномасштабну війну.

Популярні новини зараз

60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину

Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників

Українцям пенсійного віку нададуть тимчасову допомогу: які документи потрібно подати

ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки

Показати ще

Оформлення пенсії, фото: Facebook

"Ці цифри, які у 2017-му були, вони не могли враховувати події, що відбулися потім. Зараз важко сказати, скільки українців не зможе виконати ці вимоги. Це може бути і 60%, і 70%. Даних поки немає, також важко прогнозувати, яку ситуацію матимемо через рік, два. Очікувати на миттєве економічне зростання після війни теж не варто, буде певний складний період, який проходили й інші країни після тривалих воєн", – розповідає старший науковий співробітник Інституту демографії та соцдосліджень їм. Птухи Лідія Ткаченка.

Оформлення пенсії, фото: Facebook// ПФУ у Донецькій області

Вже зараз кожен українець може порахувати, скільки йому доведеться працювати. Визначте, у якому році виповниться 60 років і скільки до цього моменту у вас буде стаж (свій стаж можна перевірити на сайті ПФУ).

Якщо 2025-го, то потрібно мати не менше 32 років стажу, якщо 2026-го – 33 роки, 2027-го – 34 роки, 2028-го – 35 років стажу. Щоб вийти на пенсію у 63 роки, норма на 10 років менша (тобто у 2025-му – від 22 до 32 років, у 2026-му – від 23 до 33 років тощо).

Оформлення пенсії, фото: Facebook//ПФУ

Для пенсії у 65 років потрібно мати від 15 років стажу. Ткаченко впевнена: проблеми з виходом на пенсію розпочнуться вже наступного року. Нині пенсіонери мають ще стаж до 2000 року, коли не було електронної системи обліку внесків і достатньо було, щоб трудова книжка лежала на підприємстві. Крім того, раніше до стажу зараховувалися навчання, служба в армії.

Нагадаємо, частину стажу просто не зарахують: хто може опинитися на крок далі від пенсії.

Раніше повідомлялося, що українці без стажу - голодними не будуть: що можна оформити замість повноцінної пенсії.

Також, отримати пенсію стане складніше: вимоги посилюватимуть кілька років поспіль.