В Україні існує категорія громадян, яким не доведеться платити за газ через особливі обставини.

Компанія "Нафтогаз" поділилася важливою інформацією для тих, хто зіткнувся з необхідністю залишити своє житло через повномасштабну війну, але продовжує отримувати платіжки за споживання газу.

Перевірка газових труб / фото: Freepik

Чому нараховують

Газовики пояснюють, що постачальники автоматично нараховують плату за споживання, не маючи інформації про те, чи фактично мешканці проживають за адресою.

Це відбувається через відсутність актуальних даних про використання газу, якщо споживачі не передають показники лічильників.

Популярні новини зараз

Шокуюча знахідка посеред льодовика: в Альпах археологи натрапили на щось жахливе

На українців чекає дощовий тиждень, але його фінал обіцяє радість: прогноз погоди в Україні

Повітряний шоколадний пиріг усього за 20 хвилин: все змішав і в духовку

З 1 червня українці платитимуть за воду по оновленому тарифу: кому радять приготуватися

Показати ще

Як уникнути

Щоб уникнути нарахування за газ у таких випадках, "Нафтогаз" пропонує кілька способів передачі даних про використання газу, включаючи:

Газова плита. Фото: скрін youtube

Інші шляхи

Крім того, у випадку відсутності за вказаною адресою, можна надіслати письмове повідомлення постачальнику з додаванням довідки ВПО або копії закордонного паспорта з відміткою про перетин кордону.

Подорожчання газу

Також варто зазначити, що суми в газових платіжках можуть різко збільшитись. Тарифи на газ для населення фіксовані і найближчим часом не змінюватимуться. Однак, деякі споживачі можуть отримати платіжки зі збільшеними сумами.

Насамперед така неприємність може статися, якщо побутовий споживач нехтуватиме обов'язком регулярно і своєчасно передаватиме показники газового лічильника. Робити це потрібно до 5-го числа кожного місяця.