В Україні банківські установи можуть ініціювати блокування рахунків клієнтів, якщо останні порушують вимоги законодавства, спрямовані на боротьбу з легалізацією доходів, отриманих незаконним шляхом, пише Обозрєватєль.

Зокрема, Національний банк України (НБУ) наголошує, що кредитні організації мають повне право односторонньо припиняти співпрацю з такими клієнтами, базуючись на законодавчих підставах.

Банкомат "Приватбанку" / фото: відкриті джерела

Відповідно до статті 15 закону "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення", існують конкретні обставини, за яких банк може вирішити розірвати договір з клієнтом.

До них відносяться неможливість ідентифікації або верифікації клієнта, високий ризик взаємодії, ненадання необхідних документів для перевірки чи подання недостовірної інформації.

Популярні новини зараз

В Україні хочуть позбавитися хрущовок: що чекає на власників житла

Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче

Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло

Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись

Показати ще

Більш того, у випадку виявлення підозрілої фінансової діяльності на рахунку клієнта, банк зобов'язаний повідомити про це Спеціально уповноважений орган, виконуючи таким чином вимоги закону.

"Ощадбанк". Фото: скрін youtube

"Відмовити клієнту в обслуговуванні в односторонньому порядку банк може лише за наявності підстав, визначених у статті 15 Закону про запобігання легалізації. Банк самостійно ухвалює рішення щодо відмови клієнту в проведенні фінансової операції або обслуговуванні, керуючись при цьому вимогами законодавства у сфері протидії відмиванню коштів/фінансуванню тероризму та внутрішніми документами і з урахуванням ризик-орієнтованого підходу", – повідомляє НБУ.

Також раніше ми повідомляли, що ПриватБанк запровадив нову комісію на перекази.

Державний ПриватБанк повідомив клієнтів про тарифні зміни. До 20 квітня стягуватиметься нова комісія за міжнародні грошові перекази в "Приват24". Замість попередніх 2% українці платитимуть лише 1%, тобто заощаджуватимуть на послузі 50%.