Для всіх наших шановних читачів, котрі уважно стежать за своїми платіжками по комуналці, є дуже важлива інформація. Справа в тому, що Нацкомісія з регулювання комунальних питань (НКРЕКП) пропонує скасувати верхні граничні ціни на ринку "на добу вперед" та на внутрішньодобовому ринку.

Регулятор надав обґрунтування відповідної ініціативи.

Про це стало відомо завдяки повідомленню на офіційному порталі НКРЕКП.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube

Як зазначається в обґрунтуванні такої ініціативи, Департамент енергоринку має намір винести на розгляд Комісії проект рішення про відміну з травня поточного року граничних цін на ринку на добу вперед та внутрішньодобовому ринку.

Популярні новини зараз

За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям

Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися

Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Показати ще

Пояснюють це бажанням мінімізувати регуляторний вплив на ринок електроенергії, забезпечення функціонування на конкурентних ринкових засадах та лібералізацію ринку.

У НКРЕКП зазначають, що відповідно до даних оперативного моніторингу ринку електроенергії фактична вартість на ринку "на добу вперед" та внутрішньодобовий ринок у переважній більшості розрахункових періодів з початку цього року не досягала рівня граничних цін.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube

"З метою мінімізації регуляторного впливу на ринок електричної енергії, а також забезпечення його функціонування на конкурентних ринкових засадах та для лібералізації ринку електричної енергії, Департамент енергоринку виносить на розгляд Комісії проект рішення про відміну з 01 травня 2024 року граничних цін на ринку" на добу вперед "і внутрішньодобовому ринку", - зазначають в обґрунтуванні.

Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), розгляне відповідне питання 16 квітня.

Голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко зазначив, що останні майже півроку в Україні падали тарифи на електроенергію, що дивувало. Весь цей час верхнього прайс-кепу ціни майже не досягали. Тепер стало ясно, що готувались до "лібералізації цін".

"Нас чекає зростання тарифів на ринку електроенергії... Питання є на порядку денному на 16 квітня. Останні 5 місяців в Україні падали тарифи на електроенергію, і це деякий час усіх дивувало. Але стало зрозуміло, для чого все це. Нас готували до лібералізації цін на електроенергію", - повідомив він.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube

При цьому чинні граничні ціни на балансуючому ринку залишаться без змін, додав Олег Попенко.

Зокрема, нині верхні граничні ціни для ринку на добу вперед та внутрішньодобового ринку затверджені на такому рівні:

з 23:00 до 07:00 – 3 тис. грн/МВт·год;
з 07:00 до 08:00 – 5,6 тис. грн/МВт·год;
з 08:00 до 11:00 – 6,9 тис. грн/МВт·год;
з 11:00 до 17:00 – 5,6 тис. грн/МВт·год;
з 17:00 до 23:00 – 7,5 тис. грн/МВт·год.
Мінімальні – 10 грн/МВт·год.

У той же час, на балансувальному ринку максимальна гранична вартість становить 8,25 тис. грн/МВт·год з 7:00 до 23:00 та 4 тис. грн/МВт·год в інший час, мінімальна - 0,01 грн за МВт-рік.

Нагадаємо, газові платіжки за квітень: кому із споживачів доведеться заплатити більше.

Раніше повідомлялося, українцям доведеться платити за електрику за "потрійним" тарифом: хто вже у черзі.

Також, темрява все ближче: Україна стоїть на порозі блекауту.